Lauantaina PowerParkin vuoristorata Pitts Special pysähtyi pystysuorassa alkunousussa vajaaksi puoleksi tunniksi kyydissään asiakkaita.
Onko ongelma ratkottu asiantuntijoiden voimin?
– On tietysti. Meillä on asiantunteva laitehuolto, joka tarkisti tilanteen ja teki ratkaisun, kun oli varmistettu, että kaikki oli kunnossa. Henkilökunta piti vaunussa olleet asiakkaat tietoisena ratkaisusta. Emmehän me muuten olisi ajaneet vaunua siitä perille, huvipuiston johtaja Mikko Kiviluoma aloittaa.
Hän kertoo Ilkka-Pohjalaiselle samaa kuin aikaisemmin Ylelle ja Ilta-Sanomille, että ”turvajärjestelmän yhden anturin aktivoituminen pysäytti laitteen ajon.”
Kiviluoma avaa, miten taustalla vaikuttavat huvipuistolaitteiden yleiset turvallisuus- ja varotoimenpiteet häiriönilmoitinjärjestelmineen.
– Laitteella sijannut huollon langaton tarkistuslaite oli antanut signaalin, että ei ollut enää paikallaan, jolloin turvajärjestelmä katkaisi ajon hallitusti. Kun turvajärjestelmä ei saanut tarkastuslaitteeseen yhteyttä, järjestelmä keskeytti ajon hallitusti, rauhallisesti ja turvallisesti kohtaan, mistä vaunuun on mahdollista tarvittaessa suorittaa evakuointi.
Millainen käsitys sinulla on, pysyivätkö asiakkaat yläilmoissa rauhallisina?
– Se mitä kuulin siitä, meidän työntekijämme ja huolto ovat rauhoitelleet ihmisiä ja kertoneet mistä on kyse. Ihmisiä ei missään nimessä jätetty tilanteeseen yksin. Kyseinen tilanne oli totta kai varmasti asiakkaille pelottava, kuten poikkeavat tilanteet aina.
Evakuoimista ei kuitenkaan tarvittu. Kun PowerParkin laitehuoltajat olivat tarkistaneet kaiken mahdollisen, kymmenien metrien korkeudessa seissyt vaunu ajettiin matkustajineen radan läpi.
Vaunu oli Kiviluoman mukaan pysähdyksissä melko tarkalleen 26 minuuttia.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Turvatekniset syyt usein taustalla
Samainen ja huvipuiston uusin, vuonna 2020 käyttöön otettu, vuoristorata pysähtyi lähes samaan paikkaan ensimmäisenä kesänään.
Vastaavantyyppiset häiriöt ovat silti Kiviluoman mukaan harvinaisia.
– Ne ovat yleensä turvateknisiä syitä, jotka saavat laitteen pysähtymään. Huvipuistolaitteen äly saa jonkin signaalin, jonka takia se pysähtyy. Sillä ei voi jatkaa matkaa, ennen kuin vika on havaittu, korjattu ja kuitattu, Kiviluoma selventää juurta jaksain.
Kiviluomaa hieman turhauttaa kerrata jälleen samaa yksittäistä triviaalia aihetta lehdistölle, mutta hän puhuu mielellään huvipuistonsa turvallisuudesta yleisellä tasolla.
– Esimerkiksi jos puuvuoristoradassa tai Junkerissa vaunu menettää yhteyden kiihdytysvaiheessa matkan varrella olevaan turva-anturiin, se ei jatka matkaa, vaan pysäyttää laitteen rauhallisesti., Kiviluoma kuvailee.

Laitekuskien tehtäväksi jää käytännössä katsoa, että asiakkaat ovat turvallisesti kyydissä ja painaa sen jälkeen napista laite liikkeelle.
– Meidän oma huoltomme koeajaa itse jokaisen laitteen ennen kuin se luovutetaan, että sillä saa lähteä tänään ajamaan. Laitteen ajava huoltaja istuu ohjaamossa, joka sijaitsee niin kutsulla lastauslaiturilla. Lisäksi vielä laitekuljettajat ajavat aamusta toisen tyhjän koeajon, ennen kuin asiakkaita otetaan kyytiin, Kiviluoma tarkentaa turvatarkastusprosessia.
Näin huvipuisto kertoo itse laiteturvallisuudesta:
”Laitteiden kunto tarkistetaan joka-aamuisissa päivätarkistuksissa sekä viikko-, kuukausi- ja vuosihuolloissa. Mikäli päivä-, viikko-, kuukausi- tai vuositarkistuksessa havaitaan normaalista poikkeavaa, laite otetaan silloin pois käytöstä, kunnes poikkeavuus on saatu korjattua. Kaikkien laitteiden kuntoa seurataan myös tarkasti koko päivän ajan.”
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Heti aamusta laitteiden kimppuun
Lomakuukausi heinäkuu vaihtui juuri elokuuksi, mutta huvipuistosesonki jatkuu.
Huvittelijoiden massat tarkoittavat myös sitä, että huvipuistolaitteet joutuvat kovalle koetukselle.
Huoltohenkilöstön työpäivä alkaa jo aamukuudelta. Jokainen laitehuoltaja tai työpari tarkistaa oman sektorinsa huvipuistolaitteet ennen kello 11 avautuvaa puistoa.
Osa laitteiden huoltajista on ammattikoulun sähköpuolen käyneitä. Kesäisin on myös kone- ja sähköalan insinööriopiskelijoita. Jotkut ovat olleet laitehuoltajina useana kesänä peräkkäin.
– Laitehuoltajat ja laitekuskit koulutetaan tiettyjen standardien mukaisesti. Myös Tukes on siinä mukana, Kiviluoma huomauttaa.
Lisäksi ehtona on, että jokainen laitevalmistaja kouluttaa huoltajat laitekohtaisesti. Eri laitevalmistajilla on vieläpä omat tarkat kriteerinsä laitteiden huollosta ja korjauksista.
– Jos maailmalla menee jossain huvipuistolaite rikki, vaaditaan tarkistukset ja korjaukset muillekin vastaaville laitteille, PowerParkin huoltopäällikkö kertoi lehdessämme kesäkuussa 2019.

Talvella sähkö- ja mekaniikkapuolen työntekijät tekevät laitteille isoja huoltoja. Laitteita myös puretaan isojen huoltojen yhteydessä vuosittain.
– Esimerkiksi puramme puisen vuoristoradan junan kokonaan ja tarkistamme akselit sekä hitsaussaumat, huoltopäällikkö on kertonut.
– Niitä puretaan ihan pieniksi atomeiksi ja rasvataan, Kiviluoma vahvistaa.
Huolto työllistää ympärivuotisen vakituisen henkilökunnan lisäksi myös kesätyöntekijöitä. Vuonna 2019 aamu- ja iltavuorolaisia laitehuoltajia oli yhteensä palkkalistoilla 15.
Huvipuistossa on myös erikseen nimetty turvallisuuspäällikkö.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Turvallisuusilmoitukset aina Tukesiin
Uuden laitteen käyttöönotossa ei luonnollisesti voida hätäillä. Kiviluoma nostaa esimerkiksi otiskoihin nousseen Pitts Specialin käyttöönoton.
– Sitä ajettiin ennen käyttöönottoa viikkotolkulla. He näkevät tietokoneelta kaikki tärinät ja liikkeet. Jos anturi ilmoittaa jotain, taas kiristellään pultteja ja muttereita, käännetään ja säädetään. Vuoristoradan tämmääminen on ihan millimetrihommaa.
Leikki- ja huvipuiston palveluntarjoajan on pidettävä kirjaa tapaturmista ja läheltä piti -tilanteista ja ilmoitettava vakavat tapaturmat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin.
Kiviluoman mukaan myös viime viikonlopun tapauksesta tehdään turvallisuusilmoitus Tukesiin.
– Se on tehtävä ja varsinkin, jos kyseessä on evakuointi. Nehän näkevät sieltä tarvittaessa, jos jossain huvipuistossa on jokin laite usein rikki.
Tukes suorittaa lisäksi huvipuistojen valvontaa ja tekee tarvittaessa tarkistuksia.
Kiviluoma uskoo, että PowerPark on hurjien laitteiden maineessa, jota puoltaa yhteensä kahdeksan eri vuoristorataa.
Tanskan Århusissa sijaitseva Tivoli Friheden -huvipuisto ilmoitti viime kuussa sulkevansa pysyvästi Cobra-vuoristoradan, jossa sattuneessa onnettomuudessa kuoli 14-vuotias tyttö.
Myös PowerParkissa on Cobra, mutta sillä ei ole mitään muuta yhteistä kuin nimi.

PowerParkin Cobran on valmistanut hollantilainen laitevalmistaja Vekoma. Tanskassa purkutuomion saaneen Cobran on puolestaan tehnyt italialainen yli 60 vuotta huvipuistolaitteita valmistanut Sartori Rides.
Samannimisiä huvipuistolaitteita voi olla maailmalla useita.
Elokuussa 2017 korkkiruuveja ja voltteja tekevä Cobra-vuoristorata pysähtyi Alahärmässä. 25 ihmistä jouduttiin evakuoimaan laitteeseen kuuluvia portaita pitkin.
Tuolloin huvipuiston johtaja Kiviluoma kertoi Iltalehdelle pysähtymisen johtuneen sähköhäiriöstä. Kun laite ei saanut tarpeeksi virtaa, alijännite laukaisi vuoristoradan turvajärjestelmän.
Aamulehti haastatteli Särkänniemen kehitysjohtajan Ville Aarresuon melko pian Tanskassa sattuneen turman jälkeen. Hän kehui jokaisen kotimaisen huvipuiston pitävän huolta turvallisuudesta.
”Turvallisuus on ykkösprioriteettimme, kuten kaikilla toimijoilla Suomessa. Mistään tarkastuksista ja huoltotoimenpiteistä ei voi piiruakaan laistaa”, sanoi Aarresuo, joka piti Tanskan turmaa eurooppalaisittain harvinaisena.
Lopuksi: Joko kävijämäärät alkavat olla Alahärmässä pandemiaa edeltävällä tasolla?
– Kausi on lähtenyt hyvin matkaan. Olemme jättäneet ilmoittaumisen voimaan ainakin täksi vuodeksi. Siitä saa hyvin informaatiota, paljonko ihmisiä on tulossa. Populaa liikkuu koulujen alkamisen jälkeen, ja syyskuun alussa on päättäjäiset, Kiviluoma päättää.