Ylihärmän yläkoululaiset viikon etäopetuksessa, ellei jatkotartuntoja esiinny

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella on viikonlopun aikana todettu sekä koronapositiivisia että koronavirukselle altistuneita henkilöitä. Kaikkiaan viikonlopun aikana on asetettu eristykseen tai karanteeniin noin 80 henkilöä.

Ylihärmän yläkoululla on tapahtunut joukkoaltistuminen maanantaina 23.11. Tämän vuoksi Ylihärmän yläkoulun 7. luokkalaisia on asetettu karanteeniin. Lisäksi Ylihärmän päiväkodilla on tapahtunut joukkoaltistuminen 26. ja 27.11. Tästä syystä myös Ylihärmän päiväkodin lapsia ja henkilöstöä on asetettu karanteeniin.

Kaksineuvoisesta tiedotetaan, että Ylihärmän yläkoulu on etäopetuksessa 30.11–4.12., ellei jatkotartuntoja esiinny. Jatkotoimista tiedotetaan kuluvan viikon aikana.

Onko viiden päivän etäopetusjakso riittävä?

– On, koska altistuminen tapahtui jo 23.11. Altistuneiden kymmenen vuorokauden karanteeni täyttyy tällä viikolla. Jos tulee lisää tartuntoja, asiaa katsotaan uudelleen, Kujala vastaa.

Hän lisää, että Kaksineuvoisen alueella toimivat muut koulut voivat jatkaa normaalia arkeaan koulun antamia suosituksia noudattaen, vt. kuntayhtymän johtaja Piia Kujala selvittää.

Miksi altistumisessa ja karanteeniin asettamispäivässä on viivettä?

– Kun henkilö todetaan koronapositiiviseksi, aloitetaan tartunnan jäljitys. Henkilön katsotaan tartuttaneen virusta 48 tuntia ennen oireiden alkua. Virusta voi kantaa myös lähes oireettomana. Lisäksi joissain tapauksissa henkilö ei välttämättä ole hakeutunut heti oireiden alkaessa koronatestiin, vaan on saattanut sairastaa aluksi kotona. Tästä syystä altistumispäivästä saattaa olla jo muutamia päiviä, ennen kuin henkilö asetetaan karanteeniin. On tärkeää, että otat yhteyttä terveyskeskukseen, jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Näitä oireita ovat muun muassa kuume, yskä, päänsärky, haju- ja makuaistin häiriöt sekä pahoinvointi.

– Hakeutumalla testiin ajoissa tartunnanjäljitys ja altistuneiden kartoitus saadaan käyntiin mahdollisimman pienellä viiveellä.