Tilaajalle

Ylihärmän koulukeskuksen rakennuttamistoimikunta esittää Kauhavan kaupunginhallitukselle: Uusi yläkoulu tulee halvemmaksi kuin olemassa olevan koulun saneeraaminen

Ylihärmän koulukeskuksen rakennuttamistoimikunnan mukaan Ylihärmään on harkittava vakavasti uutta yläkoulurakennusta.

Toimikunta on selvittänyt edullisinta vaihtoehtoa yläkoulun tilaratkaisuksi. Selvitettävänä ovat olleet syksyn mittaan kaikessa hiljaisuudessa olemassa olevan yläkoulun peruskorjaus, uudisrakennus ja hybridivaihtoehto.

Peruskorjausvaihtoehtoja on selvitetty kolme. Täydellisen peruskorjauksen kustannusarvio on 6, 6 miljoonaa euroa. Mikäli peruskorjaus toteutetaan ilman kellaria ja kirjastosiipi puretaan, on korjauksen kustannusarvio 5,4 miljoonaa euroa. Käyttöiältään 1-5 vuoden kevyen tiivistyskorjauksen kustannukset ovat vähintään 759 000 euroa, minkä lisäksi on tehtävä myös muita toimenpiteitä.

Hybridimallissa yläkoulun liikuntasali, ruokala sekä kotitalouden ja teknisen työn opetustilat saneerattaisiin kokonaan, kirjasto-osaan korjattaisiin vain lämmitys ja muu osa koulusta tulisi uudisrakennuksena.

Kokonaan uusi yläkoulu olemassa olevalle koulutontille maksaa 5,3 miljoonaa euroa. Summat selviävät ensi maanantain 22.11. kaupunginhallituksen esityslistasta, jossa käsitellään kaupungin vuoden 2022 investointiohjelmaa ja vuosien 2023-2024 investointisuunnitelmaa.

Kaupungin vuoden 2022 talousarvioon on varattu Ylihärmän koulukeskuksen investoinnille 2 miljoonaa euroa. Vuodelle 2023 on tarkoitus budjetoida myös 2 miljoonaa euroa ja vuodelle 2023 1,3 euroa. Kaupunginhallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan yläkouluosaan oli tarkoitus tehdä vain parannustoimenpiteitä.

Kaupunginhallituksen esityslistalla lukee, että vanhaa yläkoulurakennusta tarkemmin tutkittaessa on kuitenkin ilmennyt, että rakenteet ovat eristeiltään heikkoja ja sisältävät runsaasti riskirakenteita.

– Peruskorjausprosentti on A-Insinöörien ja Rambollin mukaan 84. Se alkaa lähestyä tilannetta, että uusi tulee edullisemmaksi, toteaa Ylihärmän koulukeskuksen rakennuttamistoimikunnan puheenjohtaja Juhani Haukkala.

Yläkoulu on valmistunut vuonna 1969 ja sitä on laajennettu vuosina 1975-76 kirjasto- ja erityisluokkasiipiosilla. Rakennus on peruskorjattu viimeksi vuonna 1999. Sen jälkeen rakennukselle ei ole tehty juuri mitään kunnostustoimenpiteitä.

Haukkalan mukaan yläkoulu tarvitaan Ylihärmässä vielä vähintään kymmenen vuotta. Haasteellista tilanteessa on, että yhtenäiskouluratkaisussa yläkoulun puolen tiloja, kuten ruokalaa ja teknisen työn tiloja, käyttää myös Ylihärmän alakoulu.

A-Insinöörit on tutkinut yläkoulun ja kirjaston vuonna 2020. Ramboll on tehnyt edelleen tutkimusten pohjalta korjaustapaselvityksen. Milloin rakennuksen huono kunto on selvinnyt, ei käynyt ilmi tätä juttua tehdessä.

– Nyt katsotaan, mikä ratkaisu tehdään. Perusongelma on rakennuksen 1970-luvun tiili-villa-tiili -rakenne, sama mikä oli Kauhavan vanhassa koulukeskuksessa. Siellä voi syntyä ilmavuotoja, mikä voi aiheuttaa sisäilmaongelmaa. On selvää, että sille täytyy tehdä isompaa kunnostusta kuin alunperin ajateltiin, Haukkala kertoo.

Yläkoulussa ei ole kukaan oireillut toistaiseksi. Ylihärmän uusi alakoulu on valmis. Rakennuksessa on tehty juuri käyttöönottotarkastus, jonka jäljiltä tehdään vielä viimeistelytöitä.

Uusi alakoulu ja vanha yläkoulu liittyvät toisiinsa yhdyskäytävällä. Ratkaisu on Haukkalan mukaan paras mahdollinen, jos yläkoulun purkuun päädytään.

Nettoinvestointien määräksi mainitaan kaupunginhallitukselle menevässä investointiohjalmassa vuodelle 2023 11,3 miljoonaa euroa ja 5,5 miljoonaa euroa vuodelle 2024. Investointitaso on molempien vuosien osalta liian korkea kaupungin kantokykyyn nähden.

Marianne Lähde