Vapaaehtoinen pelastuspalvelu kutsuu kaikkia toiminnasta kiinnostuneita tänä iltana Kortesjärvelle

Pohjanmaan Vapepan Härmänmaan paikallistoimikunta pitää Kortesjärven palvelutoimistolla eli entisellä kunnantalolla, osoitteessa Jääkärintie 80, tänään maanantaina 9.12. kello 18 alkaen kaikille avoimen, vapaamuotoisen infotilaisuuden.

– Siinä on tarkoitus kartoittaa alueen Vapepa-toiminnan nykytilaa ja kehityskohteita. Kannattaa lähteä mukaan suunnittelemaan ja keskustelemaan kahvikupposen ääreen, kutsuu Härmänmaan paikallistoimikunnan puheenjohtaja Maria Koski.

Kosken mukaan tilaisuuteen ovat ensisijaisesti tervetulleita paikallistoimikunnan alueen (Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua ja Vimpeli) vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet henkilöt, mutta myös muualta voi tulla toimintaan tutustumaan.

– Alueellamme on 16 hälytysryhmää ja niihin kuuluu tällä hetkellä yli 220 henkilöä. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun paikallistoimikunnan työn tarkoituksena on yhteen sovittaa alueellaan toimivien järjestöjen, hälytysryhmien ja viranomaisten työtä niin, että vapaaehtoisten valmius toimia viranomaisten apuna on mahdollisimman hyvä, Koski selvittää.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa.

– Auttajamme toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa. Vapepa-verkoston toiminta on vapaaehtoista, viranomaista tukevaa, pyyteetöntä, organisoitua ja koulutettua kansalaistoimintaa.

– Vapepa-järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen järjestön osaaminen pystytään hälytystilanteessa hyödyntämään hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. Hälytystilanteessa vapepalaiset johtavat omaa toimintaansa.

Vapepan toimintaan voi liittyä mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla. Vapepan jäsenjärjestöt järjestävät koulutuksen kaikille vapaaehtoisille.

Järjestöt myös varustavat omat vapaaehtoisensa. Vuonna 1964 perustetussa Vapepassa toimii ympäri Suomen yhteensä yli 10 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä.

Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi Vapepan toimintaa yleisen pelastuspalvelutoiminnan osalta. Suomen Meripelastusseura koordinoi vapaaehtoista meripelastustoimintaa ja Suomen Lentopelastusseura vapaaehtoista lentopelastustoimintaa.