Valoa korona-ajan musiikintekijöille: Nuoret sähköasentajat mukana herkällä Muusa-musiikkivideolla

Kauhavalainen sähköasentaja Jere Peltonen esiintyy työkavereineen seinäjokelaisen ENNE-yhtyeen vastajulkaistulla musiikkivideolla. Muusa-singlen on säveltänyt ja sanoittanut yhtyeen ylihärmäläissyntyinen laulaja ja pianisti Terhi Tikkamäki.

Kun korona iski ja lamaannutti käytännössä koko tapahtuma- ja kulttuurialan, eteläpohjalainen yritys päätti kutsua samassa seinäjokelaisen ENNE-bändin musiikintekoon. Syntyi herkkä ja melodinen Muusa: single, joka julkaistiin Spotifyssa 5.4. Kappaleesta on tehty myös musiikkivideo.

– Kulttuuri- ja musiikkiala ovat pandemian vuoksi pahassa ahdingossa. Minun on helppo samastua tekijöiden asemaan, sillä olen toiminut aiemmin itsekin toistakymmentä vuotta musiikkialalla ja tapahtumanjärjestäjänä. Aloin pohtia, miten yrityksemme voisi auttaa tekijöitä tässä kaikille erittäin haastavassa tilanteessa. Toivottavasti biisistä pidetään, toimitusjohtaja Jukka Asp KVS Valaistussuunnittelu Oy:stä sanoo.

Jukka heitti haasteen Terhi Tikkamäelle ja hänen ENNE-yhtyeelleen. Aiemmin Terhi on tehnyt musiikkia artistinimellä Zerafia.

ENNE on vuonna 2018 perustettu poprock-yhtye, jonka bändikämppä sijaitsee Seinäjoella. ENNEn musiikillinen estetiikka nojaa orgaanisiin soundeihin. Laulaja-pianisti Terhi Tikkamäki, rumpali Rami Rissa sekä basisti Janne Raiski ovat soittaneet samoissa kokoonpanoissa jo vuodesta 2006 lähtien.

– ENNE on julkaissut nyt parin vuoden aikana seitsemän sinkkua, joista osan musiikkivideoiden kera. Juuri kun bändi pääsi vauhtiin keikkojen myynnin kanssa, iski korona. KVS Oy:n ehdottama yhteistyö tuli kuin taivaanlahjana. Olemme äärimmäisen kiitollisia ja hyvin iloisia tästä mahdollisuudesta. Odotamme innolla, millaisen vastaanoton yhteistyömme hedelmä saa, Terhi sanoo.

– Jukka halusi biisin sanoihin moniulotteisuutta. Tuskailimme tekstin kanssa pitkään.

KVS on erikoistunut vaativiin valaistusratkaisuihin ja sähköön sekä alan tukkuliiketoimintaan.

–Tämän kappaleen kohde, muusa, voidaan mieltää minä tahansa luovuuden lähteenä: valona, musiikkina tai romanttisen rakkauden kohteena. Viimeisessä säkeistössä lauletaan haasteista ja siitä, että niiden edessä ei pidä luovuttaa. Tämä ohjenuora pätee paitsi luomisen prosessissa, myös tässä ajassa, jota nyt elämme, Terhi Tikkamäki miettii.

Taidetta tai kulttuuria voi hankkia muullakin tavalla kuin ostamalla lippuja tapahtumiin.

– Kaikilta osapuolilta kaivataan nyt tahtoa, luovuutta ja yrittämisen halua. Jo muutamilla tuhansilla eurolla voi kustantaa vaikkapa levyn tai muun teoksen ja tukea näin niiden tekijöitä. Heitänkin haasteen kaikille yrittäjille: pyritään luovuuteen ja pohditaan, miten voisimme auttaa toisiamme näiden vaativien aikojen yli, Jukka Asp kannustaa.