Valkonen tutustui nelivetoisen ajokin saloihin Arctic Lapland Rallyssa

Kauhavalainen Anssi Valkonen valmistautui pikaisella aikataululla rallin SM-sarjan kauden avaukseen Arctic Lapland Rallyyn Rovaniemelle. Kartanlukijaksi lähti Kauhajoen UA:ta edustava Juha Heikkilä.

– Kun tein kaupat Mitsubishista, heräsi ajatus ajaa Rovaniemellä. Vaikka auton kanssa oli viime hetkiin tekemistä, asiat loksahtivat eteenpäin, ja päästiin kisaan mukaan, Valkonen taustoittaa.

Valkosella oli kokemusta nelivedolla kisaamisesta vain kolmen erikoiskokeen verran Subarulla Neste-rallin yhteydessä ajetusta Vetomies-kilpailusta.

– Mitsubishilla kävin kerran ajamassa harjoituspätkällä. Sain vähän tuntumaan autoon, AL- Härmää edustava Valkonen kertoi.

Perjantain viiden erikoiskokeen urakka alkoi Valkoselta ja Heikkilältä kohtuullisen hyvin. Avauspäivän erikoiskokeilla kaksikko oli SM2-luokan kuudes, yhdeksäs, viides, kolmas ja neljästoista. Paras kellotus tuli juuri neljännellä EK:lla, jolla Valkonen jäi luokan pohja-ajalle 33 kilometrin matkalla vain 9,1 sekuntia. Kokonaistilanteessa kaksikko oli luokan neljäs. Eroa kärkeen oli minuutti.

Lauantain rallittelua kesti vajaat kolme erikoiskoetta. EK-sijoitukset kuusi ja viisi takasivat sijoituksen viidentenä. ja ero kärkeen kaventui 53 sekuntiin. Legendaarinen Sarriojärven erikoiskoe koitui kuitenkin Valkosen kohtaloksi, kun Mitsubishin voimansiirto antautui ja edessä oli keskeytys hyvistä asemista.

– Autosta petti kardaaninnivel. Harmittaa sikäli, että ajoni parani koko kilpailun ajan. Oli tosi makiaa hommaa ajaa nelivedolla, Valkonen tiivisti ralliviikon tunnelmat. Kokemus oli kuitenkin miellyttävä, ja Valkonen on luvannut olla mukana seuraavassa SM-rallissa Mikkelissä helmikuun alussa, jos se olosuhteiden puolesta vain voidaan ajaa.

Vesa Rauhala