Vainionpää Ylihärmässä: Koneyrittäjät ovat muuttaneet maatamme 50 vuotta

– Harva yrittäjäryhmä on jättänyt yhtä mittavan jäljen maahamme kuin koneyrittäjät, totesi Etelä-Pohjanmaan Koneyrittäjien puheenjohtaja Marko Vainionpää yhdistyksen 50- vuotisjuhlassa 16.11. Ylihärmässä.

Hän totesi yhdistyksen jäsenyrityksillä olleen merkittävä rooli siinä, että Suomen metsävarat ovat kasvaneet nykyisin mittoihinsa. Metsänparannusyrittäjien työn tuloksena metsien kasvu on saavuttanut ne määrät, joista kansalaiset nyt nauttivat.

Vainionpään mukaan vielä 60-luvulla Suomesta, tästäkin Etelä-Pohjanmaan maakunnasta, löytyi tiettömiä taipaleita. Nykykulkuyhteydet ovat pitkälti koneyrittäjien rakentamia. Koneyrittäjät ovat tehneet myös vesi- ja sähköjohtoverkkojen kaivutyöt sekä nyttemmin kaapeloinnit datayhteyksille.

– Energiatuotannossa ahkerat koneyrittäjät ovat nostaneet ne turpeet ja hakettaneet ne puut, joilla tämä maakunta on itsensä lämmittänyt, ja tätä energiaa on riittänyt maakuntamme ulkopuolellekin, Vainionpää sanoi.

– Tämä koneyrittäjien työ on jäänyt vähälle kiitokselle. Meidän tulisi kuitenkin muistaa esimerkiksi se, että puuston kasvun hyödyntäminen täysimääräisesti on ilmastoteko. Näin siksi, että käyttämällä puuta korvaamme uusiutumattomia luonnonvaroja. Puuta ei voi määräänsä enempää varastoida metsään, mutta sen käyttömahdollisuudet korvaamaan uusiutumattomia luonnonvaroja ovat rajattomat. Tässäkin koneyrittäjät ovat keskeinen osa ratkaisua.