Uusi suositus: joukkueurheilu tauolle, yli 50 hengen kokoontumisille kielto

Koska Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on siirrytty koronailmaantuvuuden perusteella epidemian kiihtymisvaiheeseen, alueellinen yhteistyötyöryhmä Nyrkki sopi maanantaina rajoituksista ja vahvoista suosituksista.

Se suosittelee, että joukkueurheiluharjoitukset ja -kilpailut keskeytetään ja yli 20 hengen kokoontumisia vältetään sekä sisä- että ulkotiloissa 31.10. asti.

Lisäksi Nyrkki kehottaa kuntia ja aluehallintovirastoa harkitsemaan yli 50 hengen kokousten ja julkisten tilaisuuksien kieltämistä niin ikään lokakuun loppuun saakka.

Nyrkin mukaan Etelä-Pohjanmaalla pitää ottaa käyttöön THL:n kiihtymisvaiheen maskisuositus, jossa maskia kehotetaan käyttämään seuraavissa tilanteissa:

– Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

– Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

– Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

– Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.

– Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Julkisia sisätiloja ovat esimerkiksi kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat, uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat), kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat, konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat, liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat, teatterit, elokuvateatterit, museot ja galleriat, huvi- ja teemapuistot, festivaalit, markkinat, kongressi- ja messukeskukset sekä muut tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat.

Sairaanhoitopiiri on huolissaan lähimaakuntien kiihtyvästä koronatilanteesta. Esimerkiksi Keski-Suomessa tapausten ilmaantuvuus on 15-kertainen Etelä-Pohjanmaahan verrattuna. Myös Pirkanmaalla ja Uudenmaan alueella ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Tarpeetonta matkustamista erityisesti kiihtymisvaiheen maakuntiin on syytä välttää ja myös vapaa-ajan matkustamista on tarkoin harkittava. Monet tartunnat ovat lähtöisin sukulaisvierailuista, häistä ja muista vapaa-ajan kokoontumisista.