Turvallisuuspolitiikan osaamisessa ansioituneita lukiolaisia palkitaan tänään Kauhavalla, paikalliset lukiot eivät olleet tällä kertaa kilpailussa mukana

Kauhavalle kokoontuu tänään tiistaina lukiolaisten valtakunnallisen turvallisuuspolitiikan Turpotietäjä-kilpailun palkittavia.

Ensimmäistä kertaa järjestettyyn Turpotietäjä -kilpailuun osallistuivat Etelä-Pohjanmaalta Ilmajoen lukio, Kauhajoen lukio ja Kurikan lukio yhteensä viiden opiskelijan voimin. Koko Suomesta kilpailuun osallistui 52 lukiota 16 eri reserviläispiiristä, kokonaisosallistujia oli noin 400 kilpailijan verran.

Palkintojenjakotilaisuuden yhteydessä opiskelijat tutustuvat Kauhavan pelastuslaitoksen toimintaan, kuulevat upseerikerholla ja LSK:n linnahotellin auditoriossa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen turvallisuuspoliittisen luennon sekä saavat tietoa MPK:n kursseista ja toiminnasta. Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirit esittelevät reserviläistoimintaa, tarjolla on myös tietoa varusmiespalveluksesta ja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta sekä mahdollisuuksista palveluksen jälkeen.

– Turpotietäjä on lukiolaisille suunnattu uusi kilpailu, jonka tarkoituksena on innostaa nuoria pohtimaan turvallisuuspolitiikkaa ja kokonaisturvallisuutta. Kilpailulla pyritään myös osaltaan vahvistamaan nuorten maanpuolustustahtoa, kertoo Arto Mäkipelto, Etelä-Pohjanmaan Turpotietäjä -kilpailupäällikkö.

Kilpailun järjestävät Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto. Ohjausryhmässä ovat mukana myös Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä Kadettikunta ry.

Etelä-Pohjanmaan reserviläispiirin Turpotietäjä-kilpailun parhaan lukion tittelin saa Ilmajoen lukio.

Härmän lukio ei osallistunut tällä kertaa kilpailuun.

Kauhavan lukion rehtori Toni Uusimäki kertoo, että hän ilmoitti alustavasti Kauhavan lukiosta abiturienttien yhteiskuntaopin kertauskurssilaiset kilpailuun.

– Kävi kuitenkin ilmi, että heillä oli sen verran paljon koulutöitä, että osallistuminen peruttiin. Kilpailun ajankohta oli abiturienttien kannalta mahdollisimman huono. Syksyn kirjoitukset olivat juuri takana ja uusintakokeita edessä. Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto on järjestänyt myös Talousguru- ja Oikeusgurukilpailuja syksyisin. Kilpailuja oli samaan syksyyn yksinkertaisesti liikaa, Uusimäki arvioi.