Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen: Äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan

Nuorisoasioista vastaava kauhavalainen ministeri Antti Kurvinen nosti esille Suomen Nuorisojärjestöjen Liitto ry:n SuomiAreenan yhteydessä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa äänestysikärajan laskemisen 16 vuoteen

- Kun katsoo kesäkuussa käytyjen kuntavaalien äänestysaktiivisuutta, ei voi päätyä muuhun lopputulokseen kuin että jotain on tehtävä. Äänestysikäraja pitää laskea kaikissa vaaleissa 16 ikävuoteen. Vuonna 2022 järjestettäviin maakuntavaaleihin äänestysikärajan laskeminen ei ehdi, mutta seuraavassa hallitusohjelmassa asiasta pitää olla selkeät kirjaukset. Nuorten yhteiskunnallisten asioiden kiinnostamisen lisäämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Toimiva demokratia tarvitsee sekä ehdokkaita että äänestäjiä. Vaikka vaalikelpoisuuden ikäraja pidetäänkin nykyisellään, auttaa äänestysikärajan lasku myös uusien ehdokkaiden mukaan saamiseen.

Kurvinen korostaa, että äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen ei ole ainoastaan keino äänestysaktiivisuuden parantamiseen, vaan kyse on myös nuorten syrjäytymisen ja eriarvoisuuden syvenemisen katkaisemisesta.

Kurvisen mukaan eduskunnassa vastikään hyväksytyssä sote-uudistuksessa on paljon nuorten asemaa parantavia elementtejä. Siellä muun muassa määritellään nuorisovaltuustojen tai vastaavan toimielimen perustaminen hyvinvointialueiden vastuulle.

- Emme voi kuitenkaan pysähtyä tähän ja hykerrellä tyytyväisyyttä. Nuorten eteen tehtävän työn on oltava jatkuvaa ja määrätietoista.