Tilaajalle

The Hillon keikassa on tasavuosijuhlan lisämauste

Kauhavalais-lapualais-seinäjokelainen coverbändi The Hillo valmistautuu 10-vuotisjuhlakeikkaansa, joka on yksityistilaisuuden päätteeksi ensi lauantaina 20.11. Hela-Ravintolassa.

– Puolueen yöhön asti, pari settiä, rumpali Tapio Saunamäki vinkkaa.

– Loppuun asti viritetty Hillo, basisti Pauli Lähdemäki lupaa.

Bändi esiintyi edellisen kerran synnyinpitäjässään Kauhavalla pari vuotta sitten.

– Muuten meillä on ollut aika hyvin keikkaa tilanteeseen nähden, tänä vuonna tähän mennessä kymmenen ja vielä viisi on jäljellä, Saunamäki lunttaa kalenteristaan.

Muusikot arvioivat pandemian vaikuttaneen The Hillon kysyntään melko vähän.

– Kun lockdown tuli, kevät 2020 ja alkukesä menivät uusiksi, mutta loppukesästä Suomi rupesi taas vähän aukeamaan, kitaristi Rami Muurimäki sanoo.

– Epävarmuutta korona on kyllä tuonut. Nytkin tartunnat ovat taas lisääntyneet. Ei voi tietää, mitä loppuvuonna tapahtuu, Lähdemäki huomauttaa.

Tapio Saunamäki ja koskettimet sekä laulun hallitseva Mika Vuorijärvi perustivat bändin 5. elokuuta vuonna 2011.

– Mikan veli Juha otettiin soittamaan bassoa ja kitaristiksi Rami, joka oli minulle tuttu opiskelujen kautta. Sillä kokoonpanolla tehtiin kolme ensimmäistä keikkaa, Saunamäki kertoo.

– Tarkoitushan ei ollut tehdä mitään keikkoja, mutta yhtenä perjantai-iltana tuo tuli ovesta hihitellen ja kysyi, että arvatkaa, mitä hän on tehnyt: myynyt keikan Helaan, Muurimäki muistelee ja viittaa Saunamäen suuntaan.

Vuorijärvi huomauttaa, että bändin nimikin, suomennos englannin kielen jam-sanasta, viittaa alkuperäiseen ajatukseen.

– Tarkoitus oli jammailla, rokkia ja muuta. Se oli tavallaan vastapainoa sille, että soitin tanssimusiikkia Täysikuun kanssa lähes joka viikonloppu.

Lähdemäki hoiti ensin The Hillon äänentoiston pari kertaa ja otti vuonna 2012 basistin paikan estradilla, kun Juha Vuorijärvi siirtyi sivuun. Samana vuonna Marika Tyyvi liittyi bändiin laulajaksi.

Nykyiselleen The Hillo muotoutui joulukuussa 2015, kun Tyyvi muutti Englantiin ja Anna Heimovirta tarttui mikrofoniin.

– Aluksi ohjelmistossa oli melkein pelkästään suomipoppia. Marikan tultua materiaali muuttui suurimmaksi osaksi englanninkieliseksi. Nyt soitetaan aika laidasta laitaan, eri vuosikymmeniltä ja eri genrejä, Saunamäki selvittää.

– Yleisö haluaa taas kuulla tosi paljon suomenkielisiä biisejä. Tottakai kaikkien tuntemat Bon Jovit ja Billy Idolit menevät, Vuorijärvi sanoo.

– Teemme paljon hääkeikkaa. Niillä nuoret toivovat suomalaista rokkia ja poppia, Heimovirta täydentää.

Muusikot luonnehtivat bändiä pakopaikaksi, isoksi henkireiäksi ja vakavasti otettavaksi harrastukseksi. Jälkimmäinen näkyy muun muassa investointeina uuteen, sähköiseen soitinympäristöön.

– Jonkin verran on panostettu myös visuaaliseen puoleen, hankittu valokalustoa ja muuta kivaa sälää. Savua ja valoa on huomattavasti enemmän kuin ensimmäisellä keikalla. Jotakin pitää aina keksiä, Vuorijärvi huomauttaa.

Seuraavaksi The Hillo aikoo ottaa käyttöön taustanauhat.

– Ne eivät tietenkään korvaa mitään lavalla tapahtuvaa toimintaa vaan täydentävät sitä, Saunamäki selventää.

– Vähän voimaa lisää, Lähdemäki huomauttaa.

– Taustanauhahomman kanssa on vielä opeteltavaa. On aika kova duuni tehdä se.

Anu Nahkala