Tilaajalle

Tärkeintä on varusmiesten kohtaaminen, korostavat 90-vuotisjuhliaan sunnuntaina viettävän Kauhavan Sotilaskotiyhdistyksen vihreät sisaret

Kauhavan Sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Sari Malm muistaa varusmiehen, joka ilta toisensa jälkeen kävi pyytämässä avainta sotilaskodin ”pianohuoneeseen”.

– Joku kerta kysyin, että harrastaako hän musiikkia vai onko se jollain tavalla työ hänelle. ”Kuhan nyt soittelen.” Meillä toimi kirjaston yhteydessä musiikkikirjasto, jonne hankittiin levyjä. Kerran Kotalan Sisko näytti tuossa tiskillä ollutta levypinoa ja tuumasi, että eikös tuossa ole se pianistipoika. Kannessa oli Pauli Hanhiniemi.

Toisen muistikuvan päähenkilö kuului kantahenkilökuntaan. Hän tykkäsi kovasti munkeista muttei irtosokerista niitten päällä. Ennen kuin söi rinkulan, hän kävi vessassa pesemässä sen.

– Olisihan näitä tarinoita vaikka kuinka, Malm nauroi parin viikon takaisessa kokouksessa, jossa johtokunta valmisteli ensi sunnuntaina vietettävää yhdistyksen 90-vuotisjuhlaa.

Päivä alkaa jumalanpalveluksella kirkossa ja jatkuu kirkkokahveilla alasalissa. Varsinainen juhla on LSK Business Parkissa, entisessä sotilaskodissa.

Kauhavan Sotilaskotiyhdistys syntyi kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Sotilaskotiliitto oli aloittanut toimintansa.

Sari Malm kertoi syyskuisessa Jääkäriseminaarissa Kortesjärvellä, että perustava kokous järjestettiin, kun Puolustusvoimien yleisesikunnalta oli tullut kehotus luovuttaa kaikkien joukko-osastojen kahviloiden ja kauppojen myyntioikeudet sotilaskotiyhdistyksille.

– Koska uudella yhdistyksellä ei vielä ollut rahaa, kenttäkauppa ostettiin velaksi. Samasta syystä sisaria neuvottiin esimerkiksi ottamaan vuorolleen oma astiapyyhe tiskien kuivaamista varten.

Vuonna 1936 sotilaskoti pääsi asettumaan ensimmäisiin omiin tiloihinsa entiselle aliupseerikerholle. Sittemmin rakennus palveli muun muassa kirjastona ja turvallisuusalan yrityksen Safetorin tukikohtana.

Viimeksi sotilaskoti oli vuonna 1975 valmistuneessa rakennuksessa ruokalan seinänaapurina.

– Yhdistys on pyrkinyt pysymään ajan hermolla. Televisio kannettiin sotilaskotiin jo vuonna 1961. Käytössä oli pelejä, ja kesällä 1998 hankittiin varusmiehiä varten tietokone- ja nettiyhteys. Jokaiselle saapumiserälle järjestettiin alokkaiden tulojuhla ja sen lisäksi konsertteja sekä varusmiestanssiaisia, Malm luetteli.

Hän siteerasi liiton sihteeriä Helmi Virkkusta, joka oli vuonna 1941 todennut armeijan olevan tuhansien kotien suoja ja sotilaskotien tuhansien varusmiesten suoja.

– Tärkein tehtävämme on aina ollut varusmiehen kohtaaminen. Pienessä varuskunnassa sotilaskotisisaret oppivat tuntemaan heitä nimeltä, tiesivät kotipaikankin, ja hiljaisimpina hetkinä oli aikaa vaihtaa kuulumiset.

Malm mainitsi myös, että käynnit leireillä kuuluivat vihreiden sisarten tehtäviin alusta asti.

Pitkäaikainen sotilaskodin hoitaja, Kauhavan Sotilaskotiyhdistyksen kunniajäsen Kerttu Ilves ehti työskennellä sekä sotilaskodin ensimmäisissä omissa että viimeiseksi jääneissä tiloissa. Hän myönsi Komiat-lehden yllätyshaastattelussa viime viikolla, että muutto vaati tottumista.

– Me kaikki sisaret vähän moitimme, että uudessa, isossa rakennuksessa pojat olivat niin kaukana, vanhassa rupattelu kuului, Ilves nauroi.

– Sotilaskotityö on aina ollut ja on yhä minulle rakas asia. Yritimme tehdä poikien hyväksi, mitä he toivoivat. Esimerkiksi, kun pitsa-aika alkoi eikä munkki aina riittänyt, paistoin pitsoja pienessä sähköuunissa, kunnes hankittiin iso uuni.

Kangasalla asuva Ilves sanoi kaipaavansa välillä aikoja Kauhavalla.

– On minua riiattu Pirkkalan sotilaskotiin vuoroille, mutta se on sitten jäänyt.

Kauhavan Sotilaskotiyhdistyksen nykyiseen johtokuntaan kuuluvat puheenjohtajan lisäksi varapuheenjohtaja Hanna Pihlajamäki, sihteeri Liisa Renko, taloussihteeri Annukka Lamminpää, somevastaava Sari Salomaa, Seija Koski, Sinikka Huhdankoski sekä varajäsenet Piia Liinamaa ja Johanna Haapaharju.

Kaikki ovat sonnustautuneet vihreään asuun vuosia tai vuosikymmeniä sitten, useimmat tutun sotilaskotisisaren kannustamana.

Toiminta painottuu tällä hetkellä sotilaskodin pitoon Kauhavalla järjestettävissä maanpuolustusharjoituksissa ja satunnaisiin kahvituskeikkoihin.

Varoistaan yhdistys käyttää liiton määrittelemän prosenttiosuuden varusmiesten hyvinvointiin.

– Me olemme ottaneet tavaksemme viedä alokas- ja lomakuljetuksiin pienet paketit. Viimeksi niissä oli geelipohjalliset, mehua ja karkkipussi, Malm kertoi.

Yhdistyksessä on nelisenkymmentä jäsentä ja jatkuvuutta turvaamassa neljä pikkusisarta.

Anu Nahkala