Suvivirsi soi kirkon portailla – katso video

Viime lauantain ehtookellojen aloitettua lyöntinsä Kauhavan kirkon portailla raikui kesän tuloa symboloiva suvivirsi.

– Jos on hyvä sää, paukutetaan kaikki kuusi säkeistöä, Kauhavan seurakunnan kanttori Heli Turpela lupasi perjantaina, ja esilaulajiksi tulleet kirkkokuoron jäsenet lunastivat Turpelan lupauksen.

Kanttori itse säesti kuoroa uruilla, ja muut kirkonmäelle saapuneet yhtyivät sanoihin ja säveleen, kuten oli tarkoitus.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta haastoi toistamiseen kansalaiset korona-ajan Lauletaan koko Suomi suvivirsi -tempaukseen. Ideana oli, että ihmiset laulavat lauantaina siellä, missä ovat, pihoillaan ja parvekkeillaan.

– Pääasia, ettei suvivirsi unohdu, Turpela painotti.

– Me olimme kirkkokuoron kanssa mukana viime vuonnakin. Silloin jäi kytemään ajatus, että olisi kiva ottaa soitin.

Suvivirren rooli koulujen kevätjuhlissa nousi kyseenalaistettuna julkisuuteen vajaat kymmenen vuotta sitten. Selvityksen jälkeen apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja katsoi, ettei virsi tee juhlasta kielletyllä tavalla uskonnollista tilaisuutta.

Kauhavan kaupungin opetuspäällikkö Atte Hotti vahvisti, että Opetushallituksen ohjeen mukaan koulut voivat päättää lukuvuotensa suvivirteen, jos haluavat.

– En tiedä, kuinka moni koulu laulaa sitä mutta henkilökohtainen arvaukseni, on että moni. On se niin perinteinen kuvio, Hotti totesi.

– Itse en ole antanut yhteistä ohjeistusta Kauhavan perusopetuksen kouluille suvivirrestä. Koulut päättävät itse juhliensa sisällöistä.

Anu Nahkala