Suomen Jääkärimuseo ja Y-Kino tarjoavat kaksi Jääkärin morsian -elokuvaa

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Y-Kinossa pyörii kaksi Jääkärin morsian -elokuvaa: Kalle Kaarnan vuonna 1931 ohjaama mykkäfilmi ja vuonna 1938 valmistunut Risto Orkon versio, joka oli sittemmin vuosikymmeniä kiellettyjen elokuvien listalla.

Suomen Jääkärimuseon ja Y-Kinon tarjoamat ilmaisnäytökset alkavat kello 17.30 ja 19.30.

Ennen esityksiä Jääkärimuseon edustajat esittelevät museon näyttelyyn kuuluvat elokuvat ja kertovat niiden taustat.

Jääkärin morsiamen mykkäfilmiversio on harvinaisuus. Sen esitysoikeuksia ei ole aiemmin juuri annettu. Jääkärimuseo sai esitysoikeudet tälle vuosikymmeniä kadonneena ja tuhoutuneena pidetylle elokuvalle.

Vuonna 1990 elokuvasta löytyi joitain keloja helsinkiläisestä kellarista, ja 1997 siitä saatiin yllättäen USA:sta Suomeen täydellinen esityskopio.

Se oli säilynyt 60 vuotta Yhdysvalloissa Ramsayn kaivoskaupungissa paikallisen elokuvateatterin hallussa.

Elokuvahistorian merkkiteoksen maineen Jääkärin morsian sai siksikin, että Tauno Palo, tuolloin vielä Brännäs, näyttelee siinä debyyttiroolinsa.

Ensikertalainen oli myös sittemmin legendaksi noussut Ella Eronen. Naispääosan esittäjä Hanna Taini lukeutui jo tuolloin suomalaisfilmin tähtikaartiin.

Elokuvasensuuri kielsi elokuvan alle 16 vuotiailta. Y-Kinon Ilkka Peura pyysi elokuvalle lokakuussa 2018 ensimmäistä uusintatarkastusta sitten vuoden 1931 tarkastuksen. Sen tuloksena ikäraja laskettiin K-12:een.

Jääkärin morsiamen myöhempi versio on mahtipontinen, suurelokuvien luokkaan yltävä elokuva, jossa on panostettu joukkokohtauksiin, punottu jännitystä ja rakkausdraamaa ja käytetty uusia elokuvatrikkejä.

Myös tässä versiossa näyttelee Tauno Palo, joskin eri roolissa.