Sankelo kyseenalaistaa elävien sinikettujen viennin

Kortesjärveläinen kansanedustaja Janne Sankelo kyseenalaistaa elävien suomalaisten sinikettujen viennin ulkomaille.

– Suomalainen sinikettu on turkistuottajiemme pitkän linjan jalostustyön ja osaamisen tulos. Sinikettujen vienti ulkomaille rapauttaa vientituloja ja kansantaloudellisesti merkittävää elinkeinoa.

Sankelo täsmentää, että yrittäjien toimeentulon lisäksi myös eläinten terveys on uhattuna.

– Suomessa turkisalalla on omat sertifikaatit, joiden toteutumista elinkeinon sisällä valvotaan tiukasti. Valitettavasti tietoa eläinten hoidon tasosta ja hyvinvoinnista on kohdemaista saatavilla niukasti. Oma lukunsa ovat kyseenalaiset tavat, joilla sinikettuja on ollut tarkoitus rahdata toiselle puolelle maapalloa.

Sankelo on jättänyt asiasta valtioneuvostolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta elävien turkiseläinten vientiä koskeva lainsäädäntö saadaan Suomessa ajan tasalle ja miten suomalaisen turkisalan tekemä jalostustyö ja tietotaito saadaan pidettyä suomalaisten kilpailuvalttina.

– Kohdemaiden tarkoituksena on hyödyntää ohituskaistan kautta suomalaista pitkän linjan jalostustyötä ja vallata sitä kautta maailmanmarkkinoita – eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Kysymykseni on, miten tämä vuoto saadaan tulpattua, Sankelo kiteyttää.