Sankelo: ”Kokoomus tarjoaa turveyrittäjille mahdollisuuden uuteen alkuun, hallitus eutanasiaa”

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelo patistaa Marinin hallitusta löytämään turvekiistaan nopeasti ratkaisun puoliväliriihessä.

Sankelon mukaan energiaturpeen käynnissä oleva hallitsematon alasajo ei palvele ketään.

– On välttämätöntä, että turvetyöryhmän esityksen mukaisesti hallitus tuplaa energiaturpeen verovapaan käytön alarajan lämpölaitoksilla määräaikaisesti. Keskustalla on nyt näytön paikka, onko sillä mitään sananvaltaa Marinin vasemmistohallituksen päätöksissä, Sankelo sanoo.

Sankelon mukaan on tärkeää, että hallitus toimeenpanee myös muita turvetyöryhmän esityksiä, joilla autetaan konkurssiuhan alla eläviä yrittäjiä.

– Paras keino ympäristön ja talouden kannalta tässä tilanteessa on kuitenkin holtittoman energiamarkkinatilanteen rauhoittaminen. Tuontihakkeen osuus on kasvamassa ja jalostuksen sopiva puu menossa polttoon. Nyt tarvitaan oikeita politiikkatoimia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä katsoo, että energiaturpeen merkittävästä käytöstä tulee luopua vuoteen 2032 mennessä huoltovarmuusnäkökulmat huomioiden. Ryhmän mukaan samalla tulee jatkossakin huolehtia turpeen riittävästä tarjonnasta kuivikkeisiin, ruuantuotannon kasvualustoihin ja korkeamman jalostusasteen tuotteisiin.

Sankelosta on selvää, että päästöoikeuden hinnan kohoaminen yli 40 euron tasoon hiilitonnilta puolittaa energiaturpeen käytön selvästi ennen vuotta 2025. Ilmoitettua aikataulua rajusti nopeampi energiaturpeen käytön väheneminen asettaa hallituksen sanoihin luottaneet yrittäjät Sankelon mukaan äärimmäisen vaikeaan rakoon.

– Kalliit investoinnit ja liiketoimintaratkaisut on tehty luottaen hallituksen asettamaan aikatauluun.

Hänestä hallituksen lääkkeet turvealan yrittäjille eivät saa olla ”pelkästään eutanasiaa”.

– Se tie johtaa suuriin taloudellisiin ja inhimillisiin menetyksiin. Kokoomus haluaa tarjota yrittäjille lisäaikaa sopeutumiselle. Hallituksen kehysriihen on nyt tehtävä oikea päätös tarkkaan kohdennetulla veromuutoksella. Sillä turvataan merkittävästi myös suomalaista huoltovarmuutta, Sankelo uskoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän mukaan verovapaan käytön rajan nosto tulisi tehdä määräaikaisesti, esimerkiksi viideksi vuodeksi.

– Silloin se tasapainottaisi yllätyksenä tulleen päästöoikeuksien kallistumisen äkillistä rajua vaikutusta, mutta ei estäisi etenemistä kohti hallittua maalia eli energiaturpeen korvaamista vuoteen 2032 mennessä. Näin ollen esitetty malli hidastaisi hallitsemattoman alasajon negatiivisia vaikutuksia, ilman että se uhkaa ilmastotavoitteita.