Rekon arvostus kasvaa – leipureista on huutava pula

Reko Järvilakeus perustettiin marraskuussa 2015. Ensimmäiseen jakeluun tuli mukaan 13 tuottajaa, ja tilauksia tehtiin 104. Jäseniä oli silloin 357. Tällä hetkellä jäseniä on reilut 2 400, ja tilausmäärien keskiarvo on ollut tänä vuonna 120 tilausta per jakelu. Tuottajia on ollut tänä vuonna mukana keskimäärin 6,6.

Kauhavalla ja sen ympäristössä toimiva Reko Järvilakeus kuuluu Reko-lähiruokarenkaisiin, joiden perustaja Thomas Snellman sai vastikään valtakunnallisen Vuoden maaseutukasvo -palkinnon. Pietarsaaren ja Vaasan Rekot voittivat Pohjoismaisen ympäristöpalkinnon.

Thomas Snellman tutustui ideaan Ranskassa, mistä palattuaan hän perusti ensimmäiset ringit Pietarsaareen ja Vaasaan vuonna 2013. Nimi Reko tulee sanoista rejäl konsumtion – reilua kuluttamista – ja ideana on tarjota ihmisille mahdollisuus ostaa terveellistä ja turvallista lähiruokaa suoraan tuottajilta.

Kaupankäynnin mahdollistavat Facebookissa toimivat Reko-ryhmät, joihin tuottajat ilmoittavat tuotteet hintoineen kuluttajien tilattavaksi. Tilattujen tuotteiden jakelu on säännöllisin väliajoin ryhmässä ilmoitetussa paikassa.

Reko-ryhmissä ei voi harjoittaa jälleenmyyntiä, vaan jokainen myy itse tuottamaansa tai valmistamaansa tuotetta. Joulun alla järjestetään myös erikoisjakeluita, joissa voi olla ruuan ja leivonnaisten lisäksi tarjolla käsitöitä ja muuta itsetehtyä lahjatavaraa.

Suomessa on tällä hetkellä 170 Reko-rengasta ja niissä noin 300 000 jäsentä. Tuottajia on noin 4 000 ja kaupankäynnin arvo 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Reko Järvilakeuden ylläpitäjät Annika Kujanen, Sari Ranta ja Päivi Kultalahti kertovat, että tällä alueella tarjolla on yleensä aina kananmunia, perunoita, juustoa ja hunajaa sekä vihannes- ja marjatuotteita. Myös kalaa, kyytön tai lampaan lihaa on ollut myynnissä.

– Huutava pula on erityisesti leipureista, he vinkkaavat ja kannustavat toiminnasta kiinnostuneita lähi- ja kotileipureita ottamaan yhteyttä vaikka Facebook-viestillä.

Jakelut järjestetään kaksi kertaa kuukaudessa vuorotellen reitillä Kauhava-Ylihärmä-Alahärmä ja Kortesjärvi-Evijärvi-Lappajärvi.