Tilaajalle

Rantatien Lomamökkien toiminta alkoi sattumalta

Rantatien Lomamökkien vuokraa neljää mökkiä niin turisteille kuin paikallisillekin majoitusta tarvitseville. Toiminta lähti liikkeelle sattumasta. Kaikki alkoi siitä, kun ylihärmäläiset Risto ja Paula Lahti ostivat loma-asunnokseen pikku mökin Oravaisista vuonna 2011. Seuraavana vuonna se olikin jo vuokrattavissa muille.

– Veljeni Reijo Lahti oli aloittanut jo aiemmin omien mökkiensä vuokraamisen Hakolassa. Kerran kun niissä oli täyttä, hän ohjasi meille seuraavat tulossa olevat asiakkaat ja tuumasi, että ”ottakaa te, kyllä ne Oravaisiin asti tulee”. Sittemmin Lahdet ovat ohjanneet mökkiläisiä Hakolaan, kun omat varauskirjat ovat jo olleet täynnä, Risto Lahti sanoi

Myöhemmin pariskunta osti ja vuokrasi lisää mökkejä, niitä on tällä hetkellä neljä: Mummon ja Vaarin mökit Oravaisissa, Manun mökki Ylihärmässä ja Huvimäen mökki Alahärmässä.

Alahärmäläinen huvipuisto on se juju, joka pääosin tuo yöpyjiä mökkeihin.

– Oravaisista tulee 37 kilometriä Kuoppalan kautta Alahärmään ja PowerParkiin. Hyvipuistoon lähdetään Kittilää myöten, siellä asuville kauppareissu voi olla pidempi matka kuin ajo Oravaisista Alahärmään, Rsto Lahti totesi.

Asiakkaita tulee myös muualta päin Suomea, ja heidänkin suuntana ovat useimmiten itse PowerPark tai siellä järjestettävät tapahtumat.

– Mökit olivat viime kesänä täynnä esimerkiksi Power Truck Show’n aikaan. Ensi kesän vastaavaan tapahtumaan on jo kaksi mökkiä varattuina, samoin tämän seudun muihin isoihin tapahtumiin, kuten Seinäjoen kuninkuusraveihin on meiltä varattu majoitusta ensi kesäksi, Paula Lahti sanoi.

Hän lisäsi, että heillä majoittuu niitäkin, jotka jotka kiertävät lähiseudun kohteissa, kuten Tuurissa, Duudsonit Activity Parkissa Seinäjoella ja Ähtärissä.

– On ollut sellainenkin seurue, joka meni meiltä päin vain Tuuriin.

Pääkaupunkiseudulla asuva pariskunta oli muuten vain päätynyt heille.

– Se oli nähnyt netissä Mummon mökin ja halusi kuvan perusteella tulla sinne viettämään aikaa. Kävijät eivät olleet menossa täällä mihinkään tapahtumaan eivätkä huvipuistoonkaan. Aika monta mökkiä olisi Etelä-Suomen ja Oravaisten välillä, mutta meidän paikkamme oli heille mieluisin.

Osa asiakkaista tulee aivan läheltä.

– He haluavat lomailemaan likelle ja nauttimaan yhteisestä vapaa-ajasta. Jotkut yhdistykset ja yrityksetkin ovat käyttäneet mökkejämme.

Onko ulkomaalaisia käynyt?

– Kyllä, Ranskasta, Tanskasta, Unkarista ja Etelä-Afrikasta. PowerParkissa pidettyjen junioreiden kartingin EM- ja MM-kisojenkin aikaan oli majoittujia muista maista. Kaikille on ollut sauna elämys, ja paljustakin on pidetty, Paula Lahti vastasi.

Kesä pakkaa siis olemaan kiireinen.

– Haluamme itse ottaa asiakkaat vastaan kullekin mökille ja tsekkaamme mökin heidän lähdettyään. Lisäksi teemme polttopuita 14 tulipesään ja kuljetamme niitä kullekin mökille. Muitakin hommia kuuluu majoituksen pyörittämiseen, tuossa niitä, jotka vievät eniten aikaa tien päällä.

Risto Lahti on tehnyt huomion kesäjunien pysähtymisistä Härmän asemalla.

– Ennen aseman uudelleen käyttöön ottamista asiakkaamme majoittuivat usein yhden yön, nykyään he viipyvät useimmiten kaksi yötä.

Talvella sitten tasapainoillaan kulujen ja sen kanssa, että kaikki mökit eivät ole käytössä.

Lahdet toivovat, että Kauhavalle ja lähiympäristöön saataisiin kehitettyä talvitoimintaa ja isoja talvitapahtumia.

– Silloin mekin voisimme pitää vaikka kaikki mökit käytössä ympäri vuoden.

Lisäksi yrittäjät odottavat, että kaupunki satsaa edelleen alueensa matkailumarkkinointiin.

– Markkinointia ei voi koskaan tehdä liikaa.

– Hienoa, että yhteistyö on tätä päivää. Kerromme tulijoille, mitä kaikkea täällä päin voi tehdä, olemme vinkanneet esimerkiksi Härmän Kylpylästä Ylihärmässä ja Annin Marjatarhasta Kauhavalla. Joskus PowerParkista siirretään meillekin majoittujia, kun sinne ei enää mahdu, Risto Lahti totesi ja jatkoi:

– Ei voi liikaa kehua PowerParkia, Jorma Lillbacka on pistänyt hienon toiminnan pystyyn. PowerParkiin menijät jättävät rahaa myös alueen kauppoihin ja palvelujen järjestäjille. Puhutaan muuttotappiokunnasta, mutta on hyvä, jos saamme tänne käymään perheitä, ehkä niistä joku voisi muuttaa tänne jonain päivänä? Risto Lahti tuumasi ja toivoi, että Seinäjoelle avattava Ideapark toisi kävijöitä Kauhavankin kaupunkiin.

Majoitustoiminta on Rinkinevalla toimivan maatilan liitännäiselinkeino. Lahdet tekevät yhteistyötä kahden karjatilan kanssa.

– Teemme pelloilla yhteiostyötä kahden karjatilan kanssa. Minä kylvän ja kynnän ja tilat korjaavat sadon. Ennen piti navetasta tai vaikka rehupellolta lähteä asiakkaita vastaanottamaan, nyt majoitusoimintaa on helpompi toteuttaa.

Risto Lahti siirtyi 20 lehmän lypsykarjatilan isännäksi vuonna 1992. Vuonna 2016 lehmät lähtivät.

– Pidin Paulan kanssa tilaa 20 vuotta ja koimme tilallisen arkea. Hattua pitää nostaa maatalousyrittäjille, ala vaatii omanlaisen luonteen. Mikään ei oikein riitä nykyään, suuriakin tiloja pitää laajentaa paljon.

Lopuksi Lahdet kertoivat, mistä yrityksen nimi Rantatien Lomamökit tulee.

– Ensimmäinen loma- asuntomme eli Mummon mökki sijaitsee kasitien lähellä, tie menee siinä kohtaa juuri rantatietä pitkin, ja siitä keksimme nimen Rantatien Lomamökit.

Mökit

* Mummon mökki (6 henkeä) Oravaisissa. Risto ja Paula Lahti ostivat sen vuonna 2011, ja vuokraaaminen alkoin vuonna 2012.

* Vaarin mökki (4 henkeä) sijaitsee Mummon mökin vieressä, siellä on ulkovessa. Lahdet hankkivat sen vuonna 2013.

* Yleinen uimaranta ja vapaa-ajanviettoalue ovat Vinlaxissa noin 1,5 kilometrin päässä mökeistä. Veneenlaskupaikka sijaitsee satamassa noin 5 kilometrin päässä. Oravaisten keskustaan on noin 5 kilometriä ja ABC:lle 3,5 kilometriä.

* Manun mökki (5 henkeä) ja pihasaunan yhteydessä 2 hengen majoitustilat. Lahdet alkoivat vuokrata mökkiä eteenpäin vuonna 2013. Lähellä on Prännin patikka -retkeilymaastot Yliluomalla.

* Huvimäen mökki (6 henkeä) Alahärmässä. Mökissä on sisäsuihku. Lahdet alkoivat vuokrata mökkiä eteenpäin vuonna 2017. Lähellä on Huhtamäen kylätalo, pururata ja laavu.

* Kaikilla mökeillä on sauna ja palju, paitsi Mummon ja Vaarin mökeillä on saunojen lisäksi yhteinen palju ja grillikota.

Mia Kärkkäinen