Puukko- ja käsityöfestivaalit uudistuvat: Tehdään käsillä -tapahtuma tänä kesänä virtuaalisena, pääohjelma lähetetään Ojutjärven rannalta

Perinteinen Puukko- ja käsityöfestivaalit -tapahtuma uudistuu.

– Kesätapahtuma tunnetaan jatkossa nimellä Tehdään Käsillä, kertoo Kauhavan Puukkofestivaalit ry:n puheenjohtaja Tiia Ojala.

– Uudistuksen myötä halutamme tarjota entistä laajempaa kattausta kädentaitojen maailmasta. Nimi sisältää myös kutsun, sillä ideoiden ja työnäytösten myötä haluamme innostaa ja rohkaista yhä useampia elämysten äärelle, osallistumaan ja kokeilemaan eri tekniikoita, Ojala kuvailee.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään virtuaalisena 18.-20.6. Poikkeusolojen vuoksi tapahtumaa ei järjestetä fyysisesti, vaan yleisö kutsutaan Facebookin välityksellä nauttimaan kädentaidoista sen kaikissa muodoissa.

– Kädentaitojen arvostus ja kiinnostus käsillä tekemiseen on kasvanut viimeisen vuoden aikana kaiken kotoilun ja etätyöskentelyn myötä. Ihmiset kaipaavat tänäkin aikana elämyksiä ja ovat jo oppineet osallistumaan tapahtumiin myös virtuaalisesti, Ojala katsoo.

Tehdään Käsillä -tapahtumassa viihdytään luovan käsillä tekemisen äärellä koko viikonlopun ajan. Ohjelmassa on perjantaista sunnuntaihin Facebookin välityksellä muun muassa ohjevideoita, esittelyjä sekä live -lähetyksiä eri kädentaitoihin liittyen. Yleisö pääsee katsomaan ja osallistumaan ohjelmaan Tehdään Käsillä Facebook -sivulla.

Viikonlopun pääohjelma tulee olemaan lauantain suuri Facebook live-lähetys Kauhavalta, jossa ollaan Ojutjärven rannalla kesäisissä piknik-tunnelmissa eri työpajojen toimintaa seuraten ja vinkkejä jakaen.

– Ojutjärven tunnelmallisessa rantamiljöössä tehdään erilaisia käsitöitä, nikkarointia, tuunausta ja kokkausta luonnonmateriaaleja hyödyntäen ja tämä välitetään yleisölle Facebookin kautta. Luvassa on paljon vinkkejä kesäloman projekteiksi, kuten pajupillin vuolemista, langan värjäystä luonnon raaka-aineilla, kalan filerointia ja makaramee-solmeilua.

Mukana on tuttuja elementtejä: yleisö pääsee seuraamaan viikonlopun aikana myös puukonheiton SM-kisoja ja kuulemaan puukkorunoja.

– Kauhavalla on pitkä historia vahvana käsityökaupunkina. Alan yritykset ovat eläneet mukana ajassa ja uudistuneet perinteitä kunnioittaen. Tekijätiimissä on kauhavalaisia yrittäjiä ja kädentaitojen osaajia, jotka haluavat innostaa ihmisiä kokeilemaan ja tekemään itse. Tapahtuma sopii täydellisesti juuri Kauhavalle, jossa käsityö on vahvasti läsnä sekä arjessa että historiassa.

Ohjelman sisältö jää tallenteina Facebookiin ja on yleisön katsottavissa myöhemminkin.

Järjestäjät toivovat, että ensi kesänä päästään kokoontumaan muutenkin kuin virtuaalisesti:

– Virtuaalinen Tehdään Käsillä -tapahtuma toimii maistiaisina kesän 2022 fyysiselle tapahtumalle, joka tulee olemaan elämyksellinen kädentaitojen juhla kaikille aisteille.