Pernaalla käydään huomenna jättipalsamin kimppuun – monimuotoisuutta vähentävä ja eroosiota aiheuttava kasvi kannattaa tuhota omaltakin tontilta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Kauhavan kaupungin huomisissa talkoissa kitketään jättipalsamia jokirannasta Pernaan koulun luona.

– Jättipalsami on niin voimakaskasvuinen, että levitessään se peittää alleen kaiken alkuperäisen kasvillisuuden, mikä vähentää luonnon monimuotoisuutta. Se taas on huono esimerkiksi pölyttäjien kannalta, ELY-keskuksen vieraslajitiedotus- ja -torjuntatöiden harjoittelija Eveliina Lampinen kertoo syyn talkoille.

– Olemattomilla juurillaan jättipalsami ei pysty sitomaan maa-ainesta, joten se aiheuttaa eroosiota. Tulva-aikana penkereet saattavat sortua.

Kello 17 alkavan, kaikille avoimen työiskun järjestelyihin osallistuvat myös Kauhavan Alakylän kyläyhdistys ja Härmänmaan 4H-yhdistyksen Kauhavan-kerho.

– Jos vähän sataa, pysytään alkuperäisessä suunnitelmassa, muussa tapauksessa tapahtuma siirretään, Lampinen sanoo.

Ainakin Alakylän kyläyhdistyksen Facebook-sivulta voi tarkistaa, kannattaako lähteä.

– Kokoonnumme Pernaan koululle aluksi lyhyeen alkuinfoon ja sen jälkeen jalkaudumme joen varteen. Mukaan voi tulla missä vaiheessa talkoita tahansa, Lampinen rohkaisee.

Järjestäjä tarjoaa käsineet ja juomaa, mutta juomapullo kullakin pitää olla itsellään.