Pääsiäisvalakiat saattavat jäädä sytyttämättä lauantaina - lähetä kuitenkin pääsiäiskuviasi Komiat-lehteen

Valakiat saattavat jäädä ensi lauantaina sytyttämättä Etelä-Pohjanmaalla kuivan kelin takia. Pohjanmaalla avotulenteko on tällä hetkellä kielletty maastopalovaroituksen vuoksi, ja Etelä-Pohjanmaalla maastopalovaroitus on ennusteiden mukaan tulossa pääsiäislauantaiksi. Jos maastopalovaroitus on pääsiäislauantaina voimassa Etelä-Pohjanmaallakin, avotulenteko eli myös pääsiäsivalakioiden sytyttäminen on kielletty.

Komiat-lehteen voi silti lähettää pääsiäiskuvia osoitteeseen toimitus@komiat.fi

Yhdistykset ovat siellä täällä Kauhavaakin suunnitelleet pääsiäistapahtumia, ja nyt niiden näyttävin vaihe saattaa näillä näkymin jäädä toteutumatta.

– Jos sataisi tunnin, sytyttämiskielto varmaan poistuisi, pohti suuren valakian kasanneen, Lahdenkylän kyläseuran puheenjohtaja Petri Lahti Alahärmästä.

Miten käy muun ohjelmanne?

– Pidämme kuitenkin tapahtumamme, se alkaa Nordic King -raviradalla iltaseitsemältä. Paikalla on makkaramyyntiä, kahvia, pullaa, karaokea, ja Karkki-Erkki tulee myymään karkkeja. Jos valakian saa sytyttää, se tapahtuu iltaseitsemältä.

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen voimassaolosta päättää Ilmatieteenlaitoksen turvallisuussääpalvelun päivystävä meteorologi. Ilmatieteenlaitoksen varoitukset ja turvallisuus verkkosivulla julkaistaan ajan tasalla olevaa tietoa varoituksista osoitteessa https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Maastopaloja Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen alueella on syttynyt huhtikuussa jo viisi, 1 turveaumapalo ja 4 ruohikkopaloa. Pelastuslaitos muistuttaa, että maastopalot voivat lähteä liikkeelle avotulesta, mutta jopa tupakan tumpista, ellei olla riittävän huolellisia. Pääsiäistapahtumien järjestäjienkin on seurattava tarkkaan, saako lauantaina sytyttää avotulta.

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteenlaitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Avotulen sytyttäjä on aina vastuussa seurauksista, jos tuli aiheuttaa vahinkoja, vaikkei olisi voimassa olevia varoituksia.

Turvallisuusohjeita löytyy Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen verkkosivuilta osoitteesta www.eppela.fi.

Komiat-lehti julkaisi 17.4. ilmestyneessä Kauhavan kaupungin nettisivuilla olevan valakiatapahtumalistan. Ilmatieteenlaitokselta selviää, palavatko valakiat lauantaina. Tieto tapahtuman järjestämisestä kannattaa kysyä suoraan tapahtumien järjestäjiltä.

Alahärmä: Lahdenkylän pääsiäistapahtuma alkaa kello 19 Nordic King -raviradalla. Paikalla on makkaramyyntiä, kahvia, karkkia. Valakia sytytetään kello 19.

Ylihärmä: Kyläseura Tempaus ry järjestää Kankaalla pääsiäistapahtuman kello 19 Lakeusladon luona kauniissa Lapuanjokilaakson perinnemaisemassa. Myynnissä on muun muassa makkaraa ja mehua.

Kortesjärvi: Pääsiäistapahtuma on myös Rantahallin rannassa Purmojärvellä. Kortesjärven Purmojärven kylätoimikunnan valakia syttyy kello 19. Puffetti on auki kello 18.30 - 21. Myynnissä on makkaraa, mehua, kaakaota, kahvia ja pullaa sekä arpoja. Lapsille on luvassa yllätys!

Kortesjärven nuorisoseuralla valakia syttyy kello 19. Tarjolla on kahvia ja makkaroita sekä arvontaa. Osoite: Kukkolantie 29, 62420 Kortesjärvi.

Kanta-Kauhava: Pelkkalan kyläseuran pääsiäisvalakia sytytetään kello 19 kylätalolla. Tarjolla on makkaraa, mehua ja kahvia. Osoite: Korventie 475, Pelkkala.

Oravan kyläseuran pääsiäistapahtuma pidetään Oravanpesällä. Valakia syttyy kello 17. Ohjelmassa on lapsille rastirata, myös trulliponit saapuvat rapsuteltaviksi. Paikalle taitaa saapua myös noita tarjoilemaan lapsille suklaata. Buffetissa on makkaraa ja vohveleita. Lisäksi järjetetään arvontaa. Osoite: Oravanpesä, Hirvijoentie 885, Kauhava.

Alakylän pääsiäisvalakia sytytetään klo 18 täyden kympin täyttäneen kaupungin juhlakokkona Sippolantien varressa. Puffetissa on makkaraa, kahvia, leivonnaisia, arpoja, ja ongintapistekin löytyy! Pysäköinti on Pernaan koulun pihaan. Tapahtuman järjestää Kauhavan Alakylän kyläyhdistys.

Huhmarkosken kylätalolla vietetään kyläyhdistyksen järjestänään tapahtuma kello 17, valakia sytytetään kello 18. Lapsille on luvassa talutusratsastusta. Kahviossa on makkaraa, muurinpohjalettuja, kahtia, teetä ja mehua sekä tulevalle vapulle simaa ja munkkeja. Maksuvälineenä käy myös pankkikortti.

Mäenpään kylätalolla on pääsiäisvalakia. Tilaisuus alkaa kello 18 ja kokko sytytetään kello 19. Tarjolla on kahvia, rinkeleitä, mehua ja makkaraa sekä arpoja. Jokainen trulli palkitaan.

Kleemola - Varpula - Varvas-kyläyhdistyksen tapahtumaa vietetään Kleemolan kylätalolle kello 18. Valakia syttyy klo 19. Myynnissä on makkaraa, kahvia ja arpoja. Osoite: Varpulantie 473.