Tilaajalle

Päämajantieltä Ylihärmän päiväkotiin johtaa uusi tie – koulukeskuksen ympäristön liikenneturvallisuutta on lisätty myös pihatieratkaisulla ja kevyen liikenteen väylillä.

Kortesjärveläisen Maanrakennus Jarmo Autio Oy:n neljä kaivinkonetta lopettelevat tältä vuodelta katurakennusurakkaansa Ylihärmän koulukeskuksen tuntumassa.

– Elokuun puolivälissä aloitettiin, ja nyt työt rupeavat olemaan siinä mallissa, että otetaan talvi vastaan, yrittäjä Jarmo Autio kertoo ja selvittää, mitä on saatu valmiiksi:

– Vanhoihin teihin entisen kunnantalon ja paloaseman edessä on vaihdettu rakennekerrokset ja niitä on kuivatettu. Päämajantieltä on vedetty pellon poikki suurin piirtein 140 metrin pätkä uutta tietä, jota pitkin pääsee suoraan päiväkodille.

Yhteensä 428 764,92 euron urakkaan sisältyvät myös kevyen liikenteen väylä sekä uusi valaistus.

– Olen ilmoittanut valaisintoimittajalle, että valot saa jo laittaa pystyyn ja kytkeä päälle, ettei olisi pimeitä kujia, Autio huomauttaa..

Ensi kevääseen jäävät kohteen asfaltointi, viimeistely ja vihertyöt.

Autio toteaa pyrkineensä välittämään tietoa hankkeen etenemisen mukana muuttuneista liikennejärjestelyistä tienkäyttäjille mahdollisimman kattavasti.

– Liikennemerkeillä on yritetty opastaa, ja päiväkodille olen laittanut hoitajien WhatsApp-ryhmään pyynnön, että ilmoittaisivat vanhemmille, mistä kulloinkin kannattaa kulkea. Tosi hyvin ihmiset ovat ottaneet kaiken vastaan, Autio kiittää.

– Palolaitoksen kanssa olen ollut koko ajan yhteydessä, että tietävät siellä, mitä kautta pääsevät lähtemään. Hätäkeskuksessa on ollut ajantasainen tieto. Olen ilmoittanut aina sähköpostilla, mistä tie on poikki.

Katurakennustöissä konkretisoituu kuutta Ylihärmän taajaman korttelia koskeva asemakaavan muutos, jonka kaupunginhallitus pani työn alle viime vuoden elokuussa ja valtuusto hyväksyi 21.6.2021.

Taustalla oli muun muassa tavoite lisätä liikenneturvallisuutta laajentuvan koulukeskuksen ympäristössä ja päivittää asemakaava vastaamaan joulukuussa 2017 hyväksyttyä Ylihärmän taajaman osayleiskaavaa.

– Osayleiskaava on kaikkien muutosten pohjalla, ja esimerkiksi leveydet katuihin ja pihakatu koulun pohjoispuolelle tulivat tarpeesta. Koulun pihaan ei haluttu läpikulkuliikennettä, kaupungin kaavoituspäällikkö Päivi Raski selvittää.

– Muuten tiet säilyivät aika lailla ennallaan, mutta Isotalontieltä tehtiin uusi katuyhteys Naarasluomantien alkuun.

Päiväkodin edessä oleva pelto, entinen maatalousmaa, on varattu uudessa kaavassa koulun käyttöön.

– Siihen on mahdollista joskus tulevaisuudessa sijoittaa joitain toimintoja. Muutos oli lyöty lukkoon jo yleiskaavassa, Raski sanoo.

Kesällä hyväksytyssä asemakaavan muutoksessa osa teistä sai uuden nimen.

Naarasluomantie tunnetaan vastedes alkupäästään Päämajantaipaleena ja Kirjastotie Kertunpolkuna.

– Hietamäenkuja on edelleen niin kuin se ollut, mutta Isotalontiestä tehtiin Hietaluomankuja, ettei tule väärinymmärryksiä Alahärmässä olevan Isontalontien kanssa, Raski perustelee.

Anu Nahkala