Tilaajalle

Opiskelijoiden urapäivä vei tulevaisuuteen Alahärmässä

Härmän lukion väki sekä Härmien ja Kortesjärven yläkoulujen 9.-luokkalaiset saivat urapäivässä paljon tietoa ja näkökulmia eri alojen opiskelijoilta ja ammattilaisilta. Vierailijoita yhdisti se, että he ovat valmistuneet Härmän lukiosta. Paikalla oli myös kevään 1979 ylioppilas, kansanedustaja Paula Risikko.

Härmän lukiossa ja Härmä-salissa järjestetty urapäivä marraskuun 28. päivänä avasi koulutus- ja urapolkuja yhteensä noin 250 opiskelijalle Alahärmästä, Ylihärmästä ja Kortesjärveltä.

Lukion entisiä opiskelijoita saapui kertomaan omista vaiheistaan ja valinnoistaan, osa heistä on jo työelämässä, osa on jatko-opintojen tiellä.

Kansanedustaja Paula Risikko kehotti jokaista nuorta lukemaan itselleen jonkin ammatin.

– Se kantaa elämässä. Jokainen rakentaa omanlaisensa polun, siitä voi tulla suora tai mutkikas. Menkää haavettanne kohti, älkää lyökö hanskoja tiskiin. Jos tulee ongelmaa, ottakaa se puheeksi esimerkiksi opettajan kanssa. Minullakin on ollut aikuisia tukenani, vaikka olen itse uusia ovia avannut. Ammatti kannattaa olla silloinkin plakkarissa, jos teitä kiinnostaa politiikkaan ryhtyminen.

Lapsena Risikko haaveili rekkakuskin ja kampaajan ammateista.

– Ajatukseni juontuivat siitä, että isälläni oli kuorma-auto ja äitini oli parturi-kampaaja. Suomesta vietiin tavaraa Saksaan laivoilla, joten minäkin olisin ajanut rekan satamaan ja tehnyt hiustöitä merimatkan ajan. Ajatuksissani kiersi myös lääkärin tai sairaanhoitajan ammatti.

Hän aloitti opintiensä Kosolan koulussa Ylihärmässä.

– Luokallani oli kaksi poikaa ja minä. Ylihärmän yläasteelle kuljin Uusitalon Saulin linjabiilillä ja lukion suoritin täällä Alahärmässä.

Sitten alkoi seuraava elämänvaihe muine kouluineen. Hän valmistui sairaanhoitajaksi, erikoissairaanhoitajaksi, sairaanhoidonopettajaksi ja terveystieteiden tohtoriksi.

– Minua kiinnosti ryhtyminen opetusmetodien tutkijaksi tai palaaminen aikuiskoulutuksen johtajaksi. Tein kuitenkin parin vuoden jälkeen jälleen uuden käänteen ja lähdin mukaan politiikkaan.

Risikko on ollut viidessä hallituksessa ja neljänä ministerinä. Nykyään hän on kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja.

– Valiokunnassa pohdimme koulutuksen, kirjaston sekä tieteen ja tutkimuksen asioita. Käymme läpi niiden budjettia, ja näyttää siltä, että nyt saadaan pikkuisen enemmän rahaa koulutukseen kuin aiemmin

Vuonna 2004 ylioppilaaksi valmistunut Jenni Salo jatkoi musiikkiopintoihin mutta keskeytti ne ja luki musiikkiin erikoistuneeksi alakoulun luokanopettajaksi.

– Oli ihan parasta, kun pääsin töihin ja hyvään työyhteisöön ja lopulta virkaan. Tykkäsin opettaa lapsia ja auttaa heitä oivaltamaan, ja minulla oli pitkät lomat.

Työ oli kuitenkin ihmissuhdetyötä, ja kymmenessä vuodessa se alkoi viedä energiaa.

Jatkoa tarinalle seurasi, kun Salo sattui huomaamaan reilu vuosi sitten, että musiikkiluokanopettajan paikka oli auki Kuusankoskella.

– Sain siitä uuden työpaikan. Opetan kolmasluokkalaisia, sekin on aivan mahtavaa, Salo tuumi ja jatkoi vielä elämänsä uusimmasta käänteestä:

– Olen nyt virkavapaalla ja väliaikainen paluumuuttaja.

Hän tuli puoleksi vuodeksi asumaan Alahärmään miehensä Matias Salon ja lastensa Hertan ja Nooan kanssa.

– Olemme molemmat Härmästä kotoisin. Läheisemme ovat täällä, ja meidän teki mieli lähteä downsiftaamaan. Näillä seuduilla elämä on helppoa ja sopivan simppeliä, ja ihmiset ovat aitoja, Salo kuvaili paikallista menoa.

Kuulolla oleville oppilaille hän lausui vielä muutaman sanan mieleen painettaviksi.

– Kotipaikkakunnallanne saatte hyvän koulutuksen, yhteisöllisyyttä ja vahvat juuret, hyödyntäkää niitä. Jos haluaa urapolulla vaihtaa suuntaa, mieltä saa muuttaa. Se on sun elämä.

Parhaillaan Salo jatkaa musiikkipedagogiksi ja keikkailee Jenni Salo Quartetinsa kanssa.

Risikon ja Salon lisäksi työelämästä olivat puhumassa Johanna Tuuri (MTV3), Sarianne Kujanen (eläinlääkäri) ja Kimmo Ahvenlampi (Telia).

Opiskelijavieraiksi saapuivat Ringa Yli-Rahnasto ja Henna-Leena Koski (tradenopinnot), Juho Mäki-Kuusela (poliisi amk), Enni Tyynismaa (lääketiede), Elina Annala (kauppatieteet), Julia Lahtinen (sosionomi amk).

Härmän lukion abiturientti Mikko Jaskari Ylihärmästä kiersi muiden mukana pisteeltä toiselle ja kuunteli vierailijoita.

– On tullut paljon tietoa, ja se on tullut usein esiin, että urapolku ei ole aina suora, se menee niin kuin menee.

Jaskaria kiinnostavat arkkitehtuurin tai tekniikan opinnot, ja poliisikoulukin voisi olla hyvä vaihtoehto.

– Politiikka olisi myös mielenkiintoista, kertoi Jaskari, joka on Kauhavan nuorisovaltuuston jäsen ja Suomen lukiolaisten liiton Pohjanmaan piirin edunvalvontavastaava.

Alahärmän yläkoulun 9B-läinen Sofia Alainen on puolestaan ajatellut peruskoulun jatkoksi yhteishaussa olevaa Kaustisen musiikkilukiota.

– Haluaisin, että työni liittyisi musiikkiin, mutten vielä tiedä tarkemmin. Diakonian ala voisi olla toinen vaihtoehto.

Mia Kärkkäinen