Nordic King -keppihevoshuutokauppa ja hyväntekeväisyys poikivat Vuoden käsityöteko -tunnustuksen Marjolle ja Helille

Ylihärmäläiset käsityöharrastajat Heli Penttilä ja Marjo Mäki ovat saaneet Seinäjoen käsityömessujen Vuoden käsityöteko 2019 -palkinnon.

Raati myönsi naisille huomionosoituksen keppihevosten hyväntekeväisyyshuutokaupasta Härmän Nordic King -juhannusraveissa. Heli Penttilä ja Marjo Mäki ovat tehneet jo kolmena vuonna näköisversiot kahdestatoista Nordic King -ravien päälähdössä kilpailevasta hevosesta. Kepparit on huutokaupattu raveissa.

– Tämän vuoden huutokaupan tulos oli 3 675 euroa. Siitä tuotto on lahjoitettu Hope ry:lle Seinäjoelle lahjakortteina vähävaraisten perheiden lasten harrastustoimintaan, Marjo Mäki kertoo.

– Heille vietiin muutama keppihevonenkin, hän lisää.

Tästä poiki vuoden käsityöteko. Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja kehui puheessaan naisten huutokauppaa hyvän mielen teoksi ja hyväksi esimerkiksi siitä, miten kenellä tahansa on mahdollisuus tehdä hyvää harrastuksen avulla.

Keppihevosten lisäksi Helin ja Marjon osaavissa käsissä syntyy kaikenlaista muutakin.

– Kaikkea mahdollista, Marjo Mäki nauraa.

– Kaikki joutoaika kudotaan, pidetään jouluaskartelua, kynttilöitä on tehty itse, paperinarusta värkätty, betoni- ja puuhommia tehty. Ikämme ollaan käsitöitä kumpikin tehty.

– Yhdessä tehdään. Kiva, että saadaan jotain hyvää mieltä tällä harrastuksella. Joulua tässä odotellaan, että saataisiin ruveta tonttuja tekemään, Mäki fiilistelee.

Kauanko yhden näköiskeppihevosen tekemiseen kuluu aikaa?

– Moni kysyy sitä. Ei sitä pysty oikein sanomaan, niitä kun tehdään osissa. Vaiheita on monia, kyllä se aikaa viepää hommaa on, Marjo Mäki tuumaa.

– Kun puhutaan näköiskeppareista, kaikkien haastavin homma on löytää juuri oikean värisiä ja sopivia kankaita, mahdollisimman samanväristä kuin se oikea hevonen, josta näköiskeppari tehdään.

– Siitä se lähtee, että mennään kangaskauppaan, eikä se olekaan ihan, että niin vain löytyy. Netistäkin pitää kankaita etsiä ja kirpputoreilla katsella sillä silmällä, jos löytyy vaikkapa joku oikean värinen villakangastakki tai milloin mitäkin. Pitää olla silmät auki joka puolella.

Kierrätys on Marjolle ja Helille tärkeää:

– Kierrätettyä käytämme mahdollisimman paljon, mutta aivan kaikessahan se ei toki toimi. Kirpputoreilta löytyy remminpätkää ja kaikenlaista muutakin kivaa. Yksi rahin päällystekin itseltä on mennyt kepparikankaaksi, Mäki nauraa.

Kunnianosoitus luovutettiin naisille perjantaina käsityömessuilla.

– Ensin palkittiin vuoden käsityöyrittäjinä Ylistaron kehräämön Arja ja Pekka Latvatalo ja sen jälkeen meidät. Saimme kynttiläasetelmat, lautaset ja kukkakimpun.

Tiesittekö etukäteen, mitä tuleman pitää?

– Sen verran tiedettiin, että jotakin on tulossa. Järjestäjät varmistelivat, että ollaan molemmat paikalla.

– Onhan tämä aivan uskomatonta, että tällaiset harrastelijat saavat tuommoisen huomionosoituksen ja vielä tuollaisessa tilaisuudessa. Siellähän on valtavasti väkeä. Kyllä se lämmittää sydäntä, naiset tuumaavat.

Marianne Lähde