Näin kauhavalaiset nuoret kehittäisivät omaa asuinaluettaan

Aisapari kysyi syyskuussa alueensa 13 - 29-vuotiaiden nuorten mielipiteitä maaseudulla asumisesta, harrastus- ja vaikutusmahdollisuuksista sekä siitä, mitä he alueelle erityisesti kaipaisivat. Nuoret saivat myös kertoa, kuinka he itse kehittäisivät aluetta ja mitkä heidän tulevaisuudensuunnitelmansa ovat.

Kanta-Kauhavalla nuoret haluaisivat panostaa erityisesti teiden kuntoon ja terveisiin kouluihin. Toiveissa oli saada Kauhavalle myös ammattikoulu, skeittiparkki sekä lisää vapaa-ajantiloja nuorille ja nuorille aikuisille.

Myös Kortesjärvellä nuorilla oli halua panostaa terveisiin kouluihin ja päiväkoteihin, minkä lisäksi he halusivat pidennystä nuorisotilojen aukioloaikoihin sekä mopojen ja autojen ruuvauspaikkaa.

Ylihärmässä monet vastaajat olivat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen, ja heidän oli vaikea nimetä kehityskohteita. Miettimisen jälkeen ehdotuksia alkoi tulla: lisää kivijalkakauppoja ja tiloja sekä aktiviteetteja vapaa-ajan viettoon.

Alahärmässä nuoret halusivat parannusta julkiseen liikenteeseen.

Kyselyn perusteella Kanta-Kauhavalla harrastetaan paljon urheilua, ja mahdollisuudet siihen ovat hyvät. Uutena harrastusmahdollisuutena toivottiin scoottausta, pesäpalloa ja tanssia sekä ylipäätään enemmän yhteisöllistä toimintaa.

Hyviksi harrastusmahdollisuudet koettiin myös Kortesjärvellä ja Ylihärmässä, joskin kehitettävää löytyi molemmista paikoista.

Kortesjärvellä toivottiin pikaista uudistusta ja parannusta kuntosalin laitteisiin ja Ylihärmään puolestaan haluttiin motocrossrata sekä kartoitettuja metsäpolkuja.

Uutena nuorille suunnattuna toimintana Kanta-Kauhavalle kaivattiin laneja eli verkkopelitapahtumia sekä skeittiparkkia. Kannatusta saivat myös pakopelihuone ja iltakahvila.

Moni toivoi myös jalkapalloon ja sählyyn ns. höntsäporukoita eli ei niin ammattimaiseen toimintaan tähtääviä joukkueita.

Ylihärmässä tarvittaisiin paikka frisbeegolfille, motocrossrata, jalkapallokenttä ja lisää puistoalueita.

Kortesjärvellä nuorten toiveena oli saada enemmän yhteistä toimintaa eli avoimia kerhoja ja iltakahvila nuorille.

Nuorilta kysyttiin myös heidän vaikutusmahdollisuuksistaan alueella, ja kyselyn perusteella noin puolet nuorista kokee voivansa vaikuttaa asioihin. Eniten vaikutusmahdollisuuksia koettiin olevan Ylihärmässä.

Yhdessä kysymyksessä nuoret pääsivät kertomaan, miten he itse kohdentaisivat 1000 euroa nuorille omalla alueellaan.

Näin nuoret vastasivat Kauhavalla:

- Ostaisin kaikkien käyttöön lainattavan e-scootin.

- Matalan kynnyksen tapahtuma nuorille.

- Tekisin Iisakin kentästä tasaisemman ja paremman.

Kortesjärvellä:

- Pitäisin nuorisotiloja auki useammin.

- Järjestäisin mukavan tapahtuman.

- Ostaisin uusia kuntosalilaitteita.

Alahärmässä ja Ylihärmässä:

- Nuorten harrastusmahdollisuuksiin tai välineisiin.

- Frisbeegolfrataan Karhuvuorelle.

- Aloittaisin kahvilan rakentamisen.

Tulevaisuudensuunnitelmia tiedusteltiin kysymällä, missä nuoret näkevät itsensä 10 vuoden päästä.

Kanta-Kauhavan vastaajista noin puolet aikoo perustaa perheen ja rakentaa uran Kauhavalla ja puolet kertoi muuttavansa pois.

Muuttaminen työn tai opiskelun perässä oli todennäköistä myös Härmissä, mutta siellä osa näki itsensä tulevaisuudessa myös maanviljelijänä tai työelämässä omalla paikkakunnallaan.

Kortesjärveen vastaajat olivat erityisen tyytyväisiä, sillä kaikki vastanneet näkivät itsensä vielä 10 vuoden päästä Kortesjärvellä.

Maaseudulla asumisen parhaiksi puoliksi nuoret kokivat rauhallisuuden ja turvallisuuden, puhtaan luonnon sekä yhteisöllisyyden.