Tilaajalle

Myyntivalttina ulkotulien kuningas, jätkänkynttilä: Kauhavan Rotaryt mukana kansainvälisessä varainkeruussa polion hävittämisen puolesta

Rotaryliike esitti 1980-luvun lopulla tavoitteen, että polio hävitetään maailmasta. Tauti ei ole kuitenkaan kadonnut vieläkään kokonaan.

– Tavoite ei ollut aivan helppo, koska maailma on suuri. Poliohan on tauti, joka voidaan rokottamalla hävittää. Kun kampanja alkoi, maailman 125 maassa oli poliota. Noin miljoona lasta halvaantuu joka vuosi polion takia, taustoittaa Kauhavan Rotaryklubin sihteeri Jarmo Vainonpää.

Kauhavan Rotaryt tekevät tahollaan työtä hyvän asian puolesta. He hankkivat kansainväliseen polion vastaiseen kampanjaan tuloja Kauhavan joulunavauksessa lauantaina myymällä tekemiään jätkänkynttilöitä.

– Viime vuonna poliota oli enää kolmessa maassa ja halvaantuneita alta kymmenen. Rotaryt ovat käyttäneet tähän 1,7 miljardia euroa. Yhteistyökumppanina ovat muun muassa WHO ja miljonääri Bill Gatesin säätiö, joka on laittanut taalan aina rotaryjen keräämää taalaa vastaan. Rahaa kuitenkin vielä tarvitaan, koska niin kauan kuin tautia maailmassa on, noin parikymmentä miljoonaa ihmistä rokotetaan edelleen poliota vastaan. Mutta enää Nigeria, Pakistan ja Afganistan ovat sellaiset maat, missä poliota esiintyy.

– Osa rokotuksista toki hoituu valtiollisella tasolla. Tukiraha menee kehitysmaihin, missä ei ole valtiollisia toimia asian hyväksi, Vainionpää kertoo.

Klubin presidentti Heikki Perälä esitteli ideoimiaan jätkänkynttilöitä Kauhavan torilla peräkärrystä.

– On kokeiltu erilaisia versioita, ja koepoltettu niitä. Viimeiset onnistuivat varsin hyvin. Tuotot, mitä tästä myynnistä saadaan, pannaan poliokeräykseen, Perälä selvittää.

Jarmo Vainionpää muistuttaa, että jätkänkynttilä on mitä mainioin lahjaidea ja joulutuliainen ihmiselle, jolla on jo kaikkea.

– Se ei jää kaappiin eikä hyllyyn, on helppo polttaa pois. Sen vähän, mitä pohjaa jää, voi polttaa takassa, Vainionpää vinkkaa.

Yleisin tapa tehdä jätkänkynttilä on sahata puusta noin 60 sentin pituinen pölkky, joka sahataan moottorisahalla ristiin halki niin, että alaosaan jää kymmenen sentin sahaamaton osa. Yläpintaan porataan reikä sytytyspaloja varten. Alaosaan porataan reiät, joista kynttilä saa ilmaa palaakseen hyvin. Sytyttämiseen sopii kaasusytytin.

Jätkänkynttilästä on Kauhavan Rotaryjen toimesta kehitetty myös hornet-malli, ilmailuhistoriallisella paikkakunnalla kun ollaan. Hornet-kynttilässä on yhden sytytysreiän sijaan kaksi reikää.

– Se oikeastaan lähti vitsistä. Janhusen Kari se sanoi, että hän haluaa jouluksi vaimolle hornetin. Siitä ovat kuulemma monet ilmailupiireissä kiinnostuneita. Pidettiin kökkää ja kokeiltiin, kyllä se saatiin onnistumaan. Tuplatyö siinä toki on, miehet myhäilevät.

Hornet-versioita jätkänkynttilöistä ei ollut myynnissä Kauhavan joulunavauksessa. Miesten mukaan jätkänkynttiläkampanja on herättänyt paljon kiinnostusta:

– Satakunta on tehty, parikymmentä oli jo myyty, vaikkei myynti vielä ollut alkanutkaan. Rovaniemelle asti niitä on mennyt, Vainionpää selvitti lauantaina aamutuimaan.

– Hornetteja on mennyt myös ilmajokisille ja lapualaisille rotaryklubeille, Perälä lisäsi.

Marianne Lähde