Monitoimitalo nousi harjakorkeuteen – työmaalla kiinnitetään erityistä huomiota kosteuden hallintaan

Kauhavan uusi monitoimitalo kirkon naapurissa on edennyt harjakorkeuteen. Liikuntahallin kattoelementit ovat valmiit ja pohjaviemärit on asennettu. Kantavaa runkoa, vesikattorakenteita, IV-konehuonetta, tekniikkakäytäviä ja pihan rakennekerroksia tehdään ja maanvaraisen laatan alle tulevia alapohjaeristeitä asennetaan. IV-koneiden asennusta päästään aloittamaan tammikuun alkupuolella.

Kauhavan kaupungin rakennuttamispäällikkö Jorma Ylirinne on ylpeä mittavasta rakennushankkeesta.

– Monikäyttöisyyttä on haluttu ajatella aivan uudella tavalla. Jokaisella tilalla on vähintään kaksi käyttötarkoitusta. 240 hengen auditorio esimerkiksi muuntuu tarvittaessa kokous-, musiikki- tai ylioppilaskirjoitustilaksi, ja liikuntahallin teleskooppikatsomot voi muuttaa lämmittelyjuoksuradaksi, Ylirinne kuvailee.

– Lähtökohtana on kestävä, turvallinen rakentaminen, joka takaa rakennukselle pitkän elinkaaren. Hankkeessa on kiinnitetty erityistä huomioita kuivaketjuun. Kauhavan monitoimitalo onkin yksi valtakunnallisen Kuivaketju10-hankkeen pilottikohteista. Kosteudenhallintaa on pidetty keskiössä rakenneratkaisujen, taloteknisten valintojen sekä arkkitehtonisten ratkaisujen suunnitteluvaiheesta asti.

Ylirinteen mukaan detaljisuunnittelu on olennaista.

– Yksityiskohdat suunnitellaan erittäin tarkasti, jopa 1/5-mittapiirroksen tarkkuudella, jolloin työmaalla ei tarvitse enää minkään työvaiheen kohdalla arpoa, kuinka joku asia on tarkoitus tehdä. Isommissa linjoissa kuivaketjumallin kymmenen kohdan riskilista on hyvä ohjenuora, sillä kymmenen keskeisimmän riskin hallitseminen poistaa kahdeksankymmentä prosenttia kosteusvaurioista. Tasakattojen sijaan suunnitellaan alaspäin viettävät katot ja pitkät räystäät. Rakennuksen muodot pidetään selkeäpiirteisinä, jolloin vältytään ongelmallisilta seinä- ja vesikattorakenteiden liittymäkohdilta. Rakennuksen korkeusasemassakin halusimme pelata varman päälle, suunnittelijat suunnittelivat tietyn hyvän korkeuden, mutta rakennuttamistoimikunnassa päätimme, että laitetaan vielä 40 senttiä lisää. Suunnittelutyön valmistuttua suunnittelijat ovat vielä käyneet kukin omalta kohdaltaan kuivaketjutarkistuslistan läpi kohta kohdalta, Ylirinne sanoo.

– Pohdimme rakennuttamistoimikunnassa perusteellisesti myös sitä, pitäisikö työmaa huputtaa, mutta totesimme sen suhteettoman kalliiksi. Huputtaminen olisi lisännyt urakan kustannuksia noin 500 000 – 700 000 euroa.

Jorma Ylirinne avaa rakennusaikaisia käytäntöjä kertomalla, että työmaalle ei tuoda materiaalia kuukausia etukäteen vaan silloin, kun sitä tarvitaan.

– Jos materiaali joutuu odottamaan asennusta hetkenkin, se suojataan. Myös sen jälkeen, kun rakennusmateriaali on asennettu paikoilleen, se suojataan. Yläkaton raakaponttilaudoituksen valmistuttua huopa vedetään heti päälle, jonka jälkeen rakennuksella on katto. Tavoitteena on saada katettua koko rakennus joulukuussa.

Ylirinteen mukaan monitoimitalossa ei asenneta pinnoitteita ennen kuin betoni on taatusti kuivaa.

– Tästä pidetään kiinni. Rakentamisen aikataulu pitää laatia nimenomaan betonin kuivumisen ehdoilla, kuten tässä kohteessa on tehtykin. Monitoimitalossa ensimmäisen kerroksen maanvaraista betonilattiaa ei myöskään pinnoiteta muovimatolla, vaan pinnoitteeksi valittiin massalattia. Massalattia asennetaan suoraan tasoitteen päälle, jolloin vältytään mahdollisesti ongelmia aiheuttavan liiman laitolta kokonaan.

Kaupungin vs. viestintä- ja markkinointikoordinaattori Liina Hautanen kertaa, että Lujatalo oy:n urakoimat, noin 9 000 neliön tilat tarjoavat valmistuttuaan keväällä 2020 modernit oppimisympäristöt kaikille eri kouluasteille. Tiloissa on omat siipensä ja piha-alueensa esi- ja alakoululaisille, yläkoululaisille sekä lukiolaisille.

– Koulutyön ja palvelukeittiötoimintojen lisäksi monitoimitalosta muodostuu kaikenlaisen harrastamisen ja yhdessä tekemisen sydän. Musiikkiopisto ja kansalaisopisto saavat käyttöönsä monipuolisten musiikki- ja kädentaitotilojen lisäksi auditorion. Liikuntahalliin on tulossa muun muassa kolme lentopallokenttää, viisi sulkapallokenttää, koripallo-, salibandy- ja futsalkentät, 10 metriä korkea kiipeilyseinä ja oma kuntosali kahvioineen. Monitoimitalon pihapiiriin tulee ulkoliikuntaa silmällä pitäen erilaisia pelikenttiä, ulkoleikkivälineitä sekä esimerkiksi parkour-kenttä.