Tilaajalle

Mauno Ylinen: Sokerijuurikkaasta tulossa hyvä sato Alahärmässä

Otsikon mukaisesti tuumasi tiistaina alahärmäläinen maanviljelijä Mauno Ylinen istuessaan traktorissa perässään nostokone.

– Vuonna 2014 aloitimme juurikkaan viljelyn ja olemme jatkaneet siitä lähtien. Nyt tulee paras sato - toki kaikkea ei ole vielä nostettu, aloitimme sadonkorjuun pari viikkoa sitten, Ylinen kertoi.

Mauno ja Eija Ylisellä on sokerijuurikasta kohtuuisolla alalla, 45 hehtaarilla. Heidän lisäkseen lajia viljelevät kaupungissamme vain alahärmäläiset Ville ja Laura Huhtala. Hehtaareja on 26.

Sadot toimitetaan Säkylään Sucroksen sokeritehtaalle.

– Suomessa on alituotantoa, kovasti olisi tehtaalla toivetta, että viljely lisääntyisi. Satakunta ja Varsinais-Suomi on sen pääviljelyaluetta, mutta sadot täällä meillä eivät häviä oikeastaan millään lailla. Juurikas menestyy härmälääsillä pelloilla, koska maalajimme sopivat siihen; kuivina kesinä eloperäiset multamaamme pidättävät kosteutta aika hyvin.

– Jos kiinnostusta löytyy, juurikkaan viljelylle ei ole esteitä. Sopimuksia saa kyllä, ja koneitakin on myynnissä.

Voiko sokerijuurikasta käyttää keittiössänne?

– Kyllä, muttemme ole kokeilleet, mielessä on käynyt monta kertaa. Jotkut ovat tehneet samantyyppistä kuin punajuurigratiini ja paistaneet pihvejä.

Aiemmin Ylisillä oli lihakarjaa.

– Tietyssä vaiheessa piti päättää, laajennammeko tuotantoa eli investoimmeko uuteen navettaan ja hankimmeko lisää elukoita ja peltoa. Päädyimme kuitenkin siihen, että siirrymme erikoiskasveihin.

Niistä sokerijuurikas on tärkein.

– Sitten tulevat tärkkelysperuna ja kumina, ja lisäksi kokeilemme kaikennäköistä, viimeksi valkosipulia. Sen viljelijöitä ei ole Suomessa kovin suuressa mittakaavassa, aarin tai puutarhassa viljelijöitä kyllä löytyy.

Yliset ovat kehittäneet neljä vuotta viljelytekniikkaa, ja ensimmäinen sato on nyt varastossa kuivattuina.

– Sitä ei tullut paljon, koska meillä ei ole kastelulaitteita, kuuma kesä olisi vaatinut niitä. Pyrimme myymään valkosipulit suoraan kauppaan. Kun saadaan maatyöt tehtyä, aloitamme niiden kauppaan kunnostamisen.

Mia Kärkkäinen