Matti Salomäki valittiin tänään uudeksi piispaksi – lapualainen tuomiorovasti voitti haastajansa 84 äänellä

Lapualainen tuomiorovasti Matti Salomäki valittiin Lapuan hiippakunnan uudeksi piispaksi tänään vaalin toisella kierroksella. Alustavan laskennan mukaan hän sai 478 ääntä. Seinäjokelaisen hiippakuntadekaanin Terhi Kairan taakse asettui 394 äänioikeutettua.

Järvi-Pohjanmaan rovastikunnassa, jossa Kauhavan seurakunnan papit ja maallikkovalitsijat äänestivät, Salomäki keräsi 59 ja Kaira 21 ääntä.

Vuonna 1968 syntynyt Salomäki on toiminut Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana eli tuomiorovastina vuodesta 2012. Vuosina 1994–2012 hän työskenteli pappina Pielaveden seurakunnassa, vuodesta 2003 kirkkoherrana. Salomäki on ollut pappisedustajana kirkolliskokouksessa vuodesta 2016. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri, ja hänet on vihitty papiksi vuonna 1994.

Salomäellä on vaimonsa kanssa neljä lasta ja kaksi lastenlasta. Hän kertoi vaalisivuillaan harrastavansa urheilua eri muodoissaan ja viettävänsä vapaa-aikaa myös lukien, vaeltaen ja kuunnellen musiikkia sekä hoitaen luottamustehtäviä.

Piispanvaalin tulos vahvistetaan huomenna perjantaina kello 9 alkavassa tuomiokapitulin istunnossa.

Eläkkeelle siirtyvän Simo Peuran seuraajan on määrä aloittaa virassaan 1. helmikuuta 2022. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet Lapuan tuomiokirkossa 6.2.

Anu Nahkala