Maskit taas naamalle: Etelä-Pohjanmaa palasi kiihtymisvaiheeseen, koronatartunnat nousussa

Koronatartuntojen määrä on sairaanhoitopiirin mukaan huolestuttavassa nousussa Etelä-Pohjanmaalla. Myös sairaalakuormitus on lisääntynyt etenkin viime viikonlopun aikana. Tartuntoja on todettu myös alueen sote-yksiköissä.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki päätti kokouksessaan Etelä-Pohjanmaan olevan tästä päivästä lähtien epidemian kiihtymisvaiheessa.

Menneellä viikolla todettiin 112 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin viikkotason määrä koko pandemia-aikana. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 75. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1716.

Tartunnoista suurin osa on perhepiirin tartuntoja, mutta tartuntoja on tullut myös muista sosiaalisista kontakteista sekä sote-yksiköissä ilmi tulleista tartuntaketjuista. Joukkoaltistuksia tapahtui sote-yksiköiden lisäksi oppilaitoksissa ja kouluissa, harrastuspiireissä sekä julkisissa tiloissa.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla on viisi ja terveyskeskuksen vuodeosastolla neljä COVID-19 potilasta.

Nyrkki suosittelee, että kuntalaiset käyttäisivät kasvomaskia laajennetun maskisuosituksen mukaisesti.

– Maskinkäyttö sekä hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeitä keinoja välttää tartunta. Maskinkäyttö myös vaikuttaa karanteenimääräyksiin vähentämällä altistuneiden määrää.

Nyrkki korostaa, että koronatestaukseen hakeudutaan matalalla kynnyksellä.

Nyrkki kannustaa maakunnan asukkaita varaamaan ajan rokotukseen tai osallistumaan walk in- rokotustapahtumaan. Etelä-Pohjanmaan rokotekattavuus on Suomen heikoin. Maakunnassa 80,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut yhden rokoteannoksen. Kaksi rokoteannosta on saanut 69,4 prosenttia.

– Rokotukset eivät täysin poissulje tartunnan mahdollisuutta, mutta rokotetut sairastavat koronavirustaudin hyvin usein varsin lieväoireisena. Rokotetun sairastuneen riski levittää virusta eteenpäin on huomattavasti pienempi kuin rokottamattomilla, Nyrkki muistuttaa.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa 15.10.2021 asti.

– Lokakuun alusta suositellaan työpaikoilla hybridimallia, jolloin esimerkiksi puolet henkilöstöstä on lähityössä kerrallaan, jos se työn luonteen puolesta on ja työnantajan harkinnan mukaan on mahdollista.

Kokoontumisrajoituksia ei ole, mutta yleisötilaisuuksien järjestämisessä on otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset.