Lue tästä Kauhavan kaupungin sensuroima kirjastotoimenjohtajan Facebook-päivitys

Kirjastotoimenjohtajan viesti kirjastoa rankasti koskevista irtisanomisista

Kirjastopalvelut ovat aina Kauhavalla toimineet hyvin. On jopa melko ainutlaatuista, että tällaisessa pikkukaupungissa on saatu neljässä kirjastossa ja kirjastoautossa ylläpidettyä laadukkaat palvelut vähällä henkilökunnalla.

Asiakaspalvelun taso on ollut rautaista ja jokainen ihminen on otettu kirjastossa vastaan tasa-arvoisesti ja samalla lämmöllä. Ohjataan, neuvotaan, opetetaan, vinkataan ja kuunnellaan murheet ja ilot. Ja vielä asiakaspalvelun ja lainaustoiminnan päälle kirjastolla on toteutettu laajasti erilaisia tapahtumia joka ikäluokalle.

Tämä on vaatinut kirjastotyöntekijöiltä melko venymistä ja paukkumista. Itse on usein ylpeä juuri hienoista tapahtumista ja tuotannoista, ne ovat näkyviä ja tuovat omaankin työhön sitä lisämotivaatiota.

Perustyön ilokin aina iskee vahvasti niinä hetkinä, kun asiakas lähtee kirjastosta hymysuussa, sen haluamansa kirjan käteen saaneena. Tämä ilo näkyy selvästi tässä koronasulun jälkeen, noutopalveluunkin ollaan niin tyytyväisiä.

Asiakkaat ovat kaivanneet kirjastoa ja meitä kirjastotyöntekijöitä, ja me ollaan kaivattu heitä. Kirjastotyö on niin paljon enemmän kuin se yksi lainaus, se on se asiakaspalveluhetki. Näitä pieniä ja lämpiä kohtaamisia ei kaikilla ihmisillä elämässä liikaa ole.

Tässä on sitten edessä kolmen henkilötyövuoden irtisanomisen toteuttaminen kaupungin yt-neuvottelujen seurauksena, kirjastotoimella on 11 työntekijää. Vetää hieman hiljaiseksi. On jo prosessi ja tunneskaala mennyt siihen vaiheeseen, että päällimmäisenä vain säälin ja surun tunne.

Kirjastopalvelut ovat tärkeintä usein juuri kaikista pienimmille, heikoimmille ja vähäosaisimmille. Usein kuntabyrokratiassa ja päätöksenteossa kirjasto joutuu myös samaan osaan. Haavoittuva, näkymätön ja helposti leikattava.

Säästötoimenpiteissä kaikki toimijat venyvät ja joutuvat tekemään osansa, kirjastolta odotetaan vielä vähän enemmän. Kuntalaiset odottavat kirjastolta aina vähän enemmän toimintaa ja vähän laajempia aukioloaikoja. Kuntapäättäjät odottavat sitten vähän enemmän leikkauksia ja säästämistä. Tasapaino on hukassa.

Kirjastotyö on asiakaspalvelua, ohjaustyötä ja toiminnan järjestämistä. Tätä ei pysty tekemään ilman työntekijöitä. On kirjasto myös kirjoja ja niiden saamista luettavaksi. Siinä välissä kirjojen lainattavaksi käsittelemistä, liikuttelua, kirjavinkkaamista ja lukemisen edistämistä. Tätäkään ei tehdä ilman työntekijöitä, eikä ilman pientä aineistobudjettia.

Kirjaston lakisääteistä tehtävää ei kyetä toteuttamaan ilman henkilökuntaa.

Näin kai lukutaito, tasa-arvo ja asiakaspalvelu kuolee kunnasta. Pienin ja hiljaisin askelin, aplodein onnistuneiden tasapainotustoimien järjestämisestä. Asiat päätetään pienissä saleissa, pienen joukon päätöksenä. Asiasta ei käydä julkista keskustelua. Kaikkien pitää venyä, mutta missähän vaiheessa sitä lopulta rikkoudutaan. Laaja-alaisen hyvinvoinnin tuottaminen on kunnan päätehtäviä, kirjasto on tämän tehtävän ytimessä.

Irtisanomisien jälkeen toimintaa täytyy supistaa muun muassa seuraavilla keinoilla: Kirjastojen aukioloaikoja vähennetään rankasti, kirjastoauton pysäkeistä leikataan puolet pois, digiopastukset ja muu ohjattu käyttäjäkoulutus vähenee, kirjaston tapahtumien määrä vähenee, sekä kirjaston yhteistyö koulujen kanssa supistuu ja lukemisen edistäminen vähenee. Kirjaston henkilökunnan aika menee lainauslaitoksena toimimiseen. Tämä ei ole modernin kirjastolaitoksen ainoa tehtävä.

Taneli Kolppanen

(Kolppanen päivitti tekstin Kauhavan kaupunginkirjaston Facebook-sivulle 8.5. kaupungin yt-neuvotteluiden päätyttyå. Teksti poistettiin parin päivän päästä kaupungin toimesta.)