Tilaajalle

Liian paksu perhoseksi -näytelmä hurmaa Kortesjärvellä

Mahtoiko kokoon kasattu teatteriväki ymmärtää (ohjaaja Eija-Irmeli Lahtea lukuun ottamatta) aloittaessaan lukuharjoitukset helmikuussa, millaiseen tulokseen se yltäisi syksyn esityksissään kymmenien ja taas kymmenien harjoituskertojen ja muun työryhmän lukemattomien tekemisten jälkeen?

Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuralla pyörivässä Liian paksu perhoseksi -näytelmässä riittää energiaa alusta loppuun, ja kaikki etenee kuin itsestään. Näyttelijöillä on ihanteellinen puhevoimakkuus ja artikulointi ja vielä ilman mikrofoneja.

Sali täyttyy tunteista. Niiden ääripäistä ohjaaja on selvästi päättänyt, että ne pitää puskea yleisön läpi takariviin asti. Ja näin tapahtuu. Kyyneliä vierii jossain päin penkkirivejä.

Pääosan esittävä Annukka Lamminpää on mainio, raikas ja pirskahteleva ittepintaasena ja pippurisena Kaisuna. Toivottavasti hän nousee lavalle joskus tämän esityskauden jälkeenkin.

Vastaparina on vastakohtainen Erni, tätä näyttelee Tuomo Autio. Erni on niin tasaanen, jopa lataanen, ei näytä tunteitaan kovin helposti. Kun elämän hirveimmät hetket ovat käsillä, suusta syöksyy tuskaa niin variksen pojan äänellä, että tekisi mieli mennä lohduttamaan.

On mielenkiintoista seurata, millaisia muut nais- ja miesroolit ovat. Hurjin rooli on Sami Paalasella vaimonsa (Heli Kivikangas) toimia rajoittavana uskon miehenä.

Riemukasta seurattavaa ovat Jyrki Lahden ja Veikko Mannermaan edesottamukset tiskillä sekä Mervi Mäen ja Outi Riihimäen kalkatukset, ja voi niitä Riihimäen eleitä silloinkin, kun hän ei ole edes äänessä. Roolituksissa nappivalinnat ovat myös Seija Autio vanhana Kaisuna ja Jaakko Niemistö vanhana Erninä.

Päivi Niemistö on Kaisun lämminsydäminen äiti ja Jouko Mäkinen huolehtivainen veli. Kylän väki (muun muassa Katja Ylipelkonen-Puuskamäki, Aira Lahti) tuijottaa kyläkauppaan töihin tulevaa Kaisua tosissaan kuin vierasta sikaa.

Tällä näyttämöllä astelevat ensi kertaa Lamminpää, Mäki, Riihimäki, Kivikangas ja Ylipelkonen-Puuskamäki, se on piristävää. Nostan esiin vielä petikohtausten kekseliäisyyden, hautajaiset ja loppuhuipennuksen. Viekää läheisenne katsomaan näytelmä ja nauttikaa ihmiskuvista.

Mia Kärkkäinen