Lentokonepuisto loistaa vihreänä lauantaina ja sunnuntain välisen yön

Kaupunki ja Lentosotakoulun kilta osallistuvat 14. syyskuuta kansainväliseen Light Up For Mito –tapahtumaan valaisemalla Kauhavan Lentokonepuiston vihreäksi.

Light Up For Mito on osa kansainvälisen Mitokondriotautien tietoisuusviikon ohjelmaa, jolloin julkisia kohteita valaistaan vihreäksi 14. ja 15.9. väliseksi yöksi.

Suomessa vihreänä loistavat myös muun muassa Helsingin Kaupunginteatteri, Näsinneula, Lakeuden Risti ja Turun Logomo. Maailmalla valaistaan ainakin Niagaran putoukset ja Eiffel-torni.

Suomessa on reilut 1000 mitokondriotautia sairastavaa henkilöä. Mitokondriotauteihin kuuluu satoja erilaisia, periytyviä sairauksia, joille ovat yhteistä energia-aineenvaihdunnan ongelmat. Mitokondriot ovat solujen voimalaitoksia, jotka tuottavat kudoksille käyttöenergiaa ja huolehtivat niiden kasvusta ja korjauksesta. ”Mitojen” toimintavika osuu solujen, kudosten ja elimistön välttämättömimpiin perustoimintoihin.

Mitokondriotauti voi puhjeta missä iässä hyvänsä. Se voi olla vaikea lapsen tai aikuisen aivo-, lihas- hermo- tai sydänsairaus, ja siihen voi liittyä muun muassa sokeutta, kuurotta tai vaikeaa epilepsiaa. Yhteistä taudeille on se, että ne etenevät eikä niihin ole parantavaa hoitoa.