Komiat-lehti on 119 lehden joukosta kaupunki- ja paikallislehtikilpailujen Lukijan valinta 2019: ”Onnistunut yhdistelmä kovaa tutkivaa journalismia ja ihmisläheisiä tarinoita”

Komiat-lehti on kaupunki- ja paikallislehtikilpailujen Lukijan valinta 2019. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström on nimennyt Komiat-paikallislehden Sanomalehtien Liiton kaupunki- ja paikallislehtikilpailujen Lukijan valinnaksi. Grundström valitsi voittajan kilpailuihin ilmoitettujen 119 lehden joukosta.

– Luku-urakka oli mukava, koska lehdet olivat ihmisläheisiä tavalla, jota valtakunnalliset lehdet eivät usein tavoita. Päiväkotiryhmät askartelivat. Nuorisovaltuustot kokoontuivat. Ikäihmisille rakennettiin lumiukkoja. Ilahduttavaa oli myös huomata, että Julkisen sanan neuvoston jäsenyydestä kertova vastuullisen journalismin merkki oli otettu laajasti käyttöön, Elina Grundström kommentoi.

Moni kaupunki- ja paikallislehti on ainoa journalistisin periaattein toimiva media, joka seuraa oman ilmestymisalueensa kuntapäättäjien ja talousvaikuttajien toimintaa.

Grundström halusikin palkita lehden, joka ylläpitää paikallista demokratiaa julkaisemalla kriittistä ja tutkivaa journalismia paikallisesta päätöksenteosta. Parhaiten tämä toteutui Kauhavan alueella ilmestyvässä Komiat-lehdessä, jota Grundström kuvailee raikkaaksi ja rohkeaksi.

– Komiat on onnistunut yhdistelmä kovaa tutkivaa journalismia ja ihmisläheisiä tarinoita. Lehti käsittelee kiinnostavasti ja rohkeasti paikallisia ilmiöitä, kuten niin sanottua Häxitiä. Siinä on kyse ajatuksesta, että härmäläiset irrottautuisivat kuntaliitoksesta Kauhavan kanssa. Lehdessä on aitoa tutkivaa journalismia niin kaupungin investoinneista kuin luottamuselinten toiminnasta. Samalla siinä on paikallislehdille ominaista ihmisläheisyyttä. Seutukunnan kulttuuritapahtumista, yrittäjistä ja harrastuksista kerrotaan raikkaasti ja henkilölähtöisesti, Grundström perustelee valintaansa.

Lukijan valinta julkistettiin Sanomalehtien Liiton Suurilla Lehtipäivillä Hyvinkäällä tänään torstaina 7.11.

Samassa tilaisuudessa palkittiin myös vuoden parhaat paikallislehdet, kaupunkilehdet ja kaupunkilehtijutut.

Kaupunkilehtikilpailussa kolmannen sijan sai Ilkka-yhtymän kaupunkilehti Epari, joka edustaa tuomariston mukaan vahvaa paikallista tekemistä ja esittelee hyviä paikallisia puheenaiheita ja jonka taitto on kilpasarjan avarin ja pirtein.