Komiat korjaa: Ojutjärven kesäkioskiyrittäjiä ovat Siiri Luoma ja Tiia Koivisto

Tämänpäiväisessä Komiat-lehdessä julkaistussa jutussa Ojutjärven kesäkiskasta oli nimivirhe. Kioskia pyörittävät Siiri Luoma ja Tiia Koivisto. Emma Takamaa toimi yrittäjänä aiempina vuosina.

Ohessa teksti korjattuna.

Ojutjärven uimaranta sunnuntaina. Vedessä on väkeä monta sukupolvea, väriä maisemaan tuovat uimalelut ja värikkäät uima-asut. Jotkut ovat innostuneet kokeilemaan SUP-lautoja, joita vuokrataan kädenojennuksen päässä olevasta kioskista. Viileä vesi houkuttelee pulahtamaan, ja näillä lämpöasteilla sitä ei tarvitse tehdä varvas kerrallaan.

Ojutjärvellä on siis kioski, josta on kiittäminen kahta tyttöä sekä Kauhavan kaupunkia, joka omistaa rakennuksen.

Kioskin perustivat kaksi vuotta sitten 4H-nuoret Emma Takamaa ja Siiri Luoma, mutta nyt Luoma pyörittää kioskia Tiia Koiviston kanssa. Molemmat toimivat itsenäisinä 4H-yrittäjinä.

Kioskin valikoima koostuu siitä, mitä janoinen tai pikkunälkäinen auringonpalvoja tarvitsee, ja ykköstuote hellepäivänä on arvatenkin jäätelö.

– Itse pidämme valikoiman ajan tasalla. Töihin tullessamme käymme kaupassa ja ostamme lisää tavaraa niillä rahoilla, joita kassaan on kertynyt, Siiri Luoma kertoo.

Kioskin valikoimaa täydentävät nuorten yrittäjien itse leipomat tuotteet ja kahvi, mutta kuumina päivinä virvoitusjuomat ovat halutuimpia. SUP-lautoja erikoisempia vesileluja kioskista ei ole saatavana, mutta kaksi lautaa on toistaiseksi tarpeeksi. Kokeilijoita tai laudan käsittelyn jo osaavia on riittänyt.

Yritys on luonteeltaan 4H-yritys, eli tienesti saa olla vuodessa enintään 7000 euroa. Yrityksen voi perustaa jo 13-vuotiaskin ja yrittäjä voi saada ohjausta paikalliselta yhdistykseltä ja opintopisteitä toiminnastaan. Yrittäjän on laadittava toimintasuunnitelma, ja hänellä tulee olla yritysohjaaja.

Epäilemättä yritystoiminta nuorena antaa arvokasta kokemusta työelämään tai yrittäjyyteen isommissakin puitteissa, mutta Ojutjärven kioskiyrittäjät eivät asiaa ajattele niin kauas.

– Eipä tässä ole vielä ammatinvalinta mielessä käynyt, 17-vuotiaat tytöt tuumivat.

Toistaiseksi he menevät eteenpäin kesä kerrallaan.

Jukka Iiskonmäki