Kolmetoista kauhavalaisyritystä tukee Kauhavan lukion kunnianhimoista Kiina-hanketta

Kauhavan lukio on solminut ensimmäisenä eteläpohjalaisena lukiona yhteistyösopimuksen kiinalaisen lukion kanssa. Kauhavan lukion yhteistyökumppani Juxian No. 1 Middle School sijaisee noin kolmen miljoonan asukkaan rannikkokaupunki Rizhaossa, Shandongin niemimaalla.

– Kaupunki tunnetaan Kiinassa aurinkoenergian hyödyntämisen edelläkävijänä lämmitysratkaisuissa. Kiinalaislukiossa on 3900 opiskelijaa ja 350 opettajaa kampusalueellaan, kertoo rehtori Toni Uusimäki.

Lukio on valinnut Kiina-projektiin 12 opiskelijan ryhmän.

– Kiinalaislukion kanssa on tarkoitus tutkia ja vertailla muun muassa opiskelijahyvinvointia kahdessa keskenään hyvin erilaisessa maassa. Samalla tutustutaan Kiinan ja Suomen kulttuurien ominaispiirteisiin.

Opiskelijaryhmä matkustaa Rizhaoon ensi vuoden toukokuun alkupuolella. Kiinalaiset opiskelijat ja opettajat tekevät puolestaan Kauhavalle vastavierailun elokuussa 2020. Kauhavan lukio toimii jo tuolloin uudessa koulukeskuksessa.

Rehtori Toni Uusimäen mukaan opintoretki Kiinaan edellyttää varainhankintaa eurooppalaisia kohdemaita enemmän. Kiina-hanketta rahoitetaan osittain Kauhavan lukion kansainvälisyysbudjetista, osittain opiskelijoiden omavastuuosuudesta.

– Merkittävään rooliin nousee kuitenkin 8-sivuisen erikoisliitteen toteuttaminen yhteistyössä Komiat-lehden sekä yritysyhteistyöhön lähtevien paikallisten yritysten ja koulutusorganisaatioiden kanssa. Lukiossa olemme hyvin iloisia ja tyytyväisiä siihen, että tunnetut kauhavalaiset yritykset ja kouluttajat ovat hyvin lähdössä tukemaan hankettamme, Uusimäki sanoo.

Kauhavan alueen yrityksistä mukana yhteistyössä ovat Domretor, Härmän kylpylä, Lankava, LSK Business Park, MSK Group, Pellon Group, Piristeel, POP Pankki, PowerPark, Unico, Suomen Yrittäjäopisto sekä Järvilakeuden kansalaisopisto. Toni Uusimäen ohella hanketta koordinoi Kauhavan lukion lehtori Päivi Pieti-Granat.

– Tarkoitus on, että yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia. Lukiolaisemme saavat lisää osaamista yrittäjyydessä ja kansainvälisissä projekteissa. He hankkivat ilmoituksia, kirjoittavat lehtijuttuja, ottavat valokuvia ja tutustuvat vähintään yhden yrityksen toimintaan tavallista syvällisemmin. Yhteistyökumppanimme puolestaan saavat lisänäkyvyyttä heille tärkeästä asiasta tehdyllä lehtijutulla ja ilmoituksellaan Komiat-lehdessä. Lukion hankkeesta kertovalle kotisivulle tulee myös yhteistyökumppaneidemme logot ja kotisivujen linkit. Kiinalaisten elokuun vierailun yhteydessä ajatuksemme on myös kierrättää opintoryhmää joissakin sponsoroivissa yrityksissä.

Asiasta myös ensi viikon 18.12. Komiat-lehdessä.