Kirjavinkkari Tarja Koski kiertää tänä vuonna kirja- ja tehtäväkassien kanssa kaikki Kauhavan koulut

Kauhavan kaupunginkirjasto sai vuoden 2019 valtionavustushaussa 15 000 euroa aluehallintoviraston myöntämää hankerahaa lukuinnon edistämistyöhön.

AVI:n rahoittama hanke on kohdistettu 5.-8.luokkalaisiin, ikäryhmään, jossa moni lakkaa tarttumasta kirjaan ahmimisiän jälkeen.

– Koska lukutaito nyt erityisesti pojilla heikkenee, halutaan kirjastossa tehdä kaikki mahdollinen asian korjaamiseksi. Kirjaston perustyöhön kuuluu kirjavinkkaus, jossa esitellään monipuolisesti hyviä kirjoja ja koukutetaan lukemaan. Tätä tehdään joka vuosi, kertoo kirjastotoimenjohtaja Taneli Kolppanen.

Vuonna 2019 Kauhavan kirjaston henkilökunta vinkkasi yhteensä yli 1200 lapselle. Lähes kaikki vinkkaukset tehtiin koululuokille, joko kirjaston tiloissa tai suoraan koulujen luokissa. Vinkkauksia oli jokaisessa Kauhavan kaupunginosassa ja kirjastossa.

– Tässä erillisessä lukemisenedistämishankkeessa koetetaan saada oppilaat innostumaan lukemisesta ja sanataiteen tekemisestä erityisen osallistavalla ja toiminnallisella menetelmällä. Ei vain passiivisesti kuunnellen, vaan aktiivisesti itse tehden, Kolppanen sanoo.

Kirjojen pohjalta oppilaat tekevät sanataidetta ja kielellisiä tehtäviä yksin ja ryhmissä.

– Synnyttävät runoja, tarinoita, hahmoja, selityksiä. Ratkovat aivopähkinöitä kuin dekkarissa, suorittavat fyysisiä ja esittäviä toimintatehtäviä, improavat, luovat äänimaailmoja. Haistelevatonnentuoksua ja löyhkäaaltoja. Eri ryhmille osuu erilaisia tehtäviä.

Hankkeeseen on palkattu kirjavinkkari ja sanataideohjaaja Tarja Koski. Hanke kestää joulukuusta 2019 huhtikuuhun 2020. Sinä aikana Koski kiertää kirja- ja tehtäväkassien kanssa kaikki Kauhavan ala- ja yläkoulut. Kaikki ryhmät saavat parituntisen luokkavierailun.