Ketolan Paksun sukuseura järjestää Lapuan Kauhajärvellä avoimen ohjelmallisen iltapäivän, jossa muistellaan Titanicin perheen tragediaa

Huhtikuussa 1912 uponneen Titanic-valtamerilaivan kohtalo koskettaa laajasti koko Etelä-Pohjanmaata alueen siirtolaishistorian vuoksi. Myös Kauhavalta on lähdetty suurin joukoin siirtolaisiksi Amerikkaan.

Yksi haaksirikon traagisimmista kohtaloista oli eteläpohjalaisen äidin, Maria Panulan ja hänen viiden poikansa hukkuminen. Perheestä jäi eloon vain Yhdysvalloissa vaimoa ja lapsiaan odottanut isä, jonka koko loppuelämää menetys leimasi siitä huolimatta, että hän meni vielä naimisiin ja sai lapsia.

Titanicin kohtaloa ja Panulan perheen tarinaa muistellaan ensi sunnuntaina 18.8. kaikille avoimessa luento- ja draamailtapäivässä Lapuan Kauhajärvellä, josta perhe oli kohtalokkaalle Amerikan-matkalleen lähtenyt.

Järjestäjänä on Ketolan Paksun eli Jaakko Ojalan sukuseura, jonka sukutarinoissa tapaus muistetaan järkyttävänä menetyksenä perheen sukulaisuuden ja läheisen naapuriystävyyden vuoksi.

Tilaisuus pidetään suvun kantatalossa Alasessa (Honkiniementie 6), josta päin käydään iltapäivän päätteeksi tutustumassa lähinaapurina sijaitsevaan Titanic-perheen äidin Maria Panulan kotitaloon. Maria, omaa sukua Ojala, oli sukua Jaakko Ojalan kummallekin vaimolle. Ensimmäinen puoliso Susanna oli Marian isän serkku ja tämän kuoltua uudeksi emännäksi tullut Anna oli Marian isän pikkuserkku.

– Päivä alkaa kello 12 Kauhajärven kirkossa jumalanpalveluksella ja seppeleenlaskulla kantaisän haudalle. Siitä siirrytään Alasen taloon, jossa kahvitarjoilun ja taloon tutustumisen jälkeen kuulla filosofian tohtori Silja Vuorikurun esitelmä Titanicin kauhut ja menetettyjen rakkaiden ikävä – maailman kuuluisin haaksirikko Suomen kirjallisuudessa ja arkkiveisuissa sekä päätoimittaja Heli Karhumäen esittämä Titanicin perheestä kertova draamakatkelma tarinateoksesta Lakeus, rukous, vapaus.

Ohjelmallinen iltapäivä on avoin kaikille kiinnostuneille, sukukokous iltapäivän lopuksi suvun jäsenille.

Suvun kantaisä Ketolan Paksu (1833-1908) oli Kauhajärven kansakoulutyön, kyläkirkkotoiminnan ja evankelisen liikkeen merkittävä vastuunkantaja.

– Hän muutti Alasen taloon nuorena vävynä Lappajärven Tarvolasta ja synnytti isännyysvuosinaan vahvalla persoonallaan monia ikimuistoisia tarinoita. Suku pohtii kantatalon vuokraamista ja kehittämistä ”sukumummolaksi” sekä laajemminkin kotiseututyön kohtaamispaikaksi. Paikalle toivotaan suurta joukkoa sukulaisia ideoimaan talolle innostavaa käyttöä, kertoo Ketolan Paksun sukuseuran tiedotusvastaava Heli Karhumäki.