Keppihevosharrastus löysi tiensä Kauhavallekin

Maailmalla villinnyt keppihevosharrastus kehittää koordinaatiokykyä ja ponnistusvoimaa. Harrastaja saa tuntumaa hevosen käsittelystä. Kauhavaltakin löytyy lajin harrastajia.

Viisi keppihevosta odottaa tallissa Kortesjärven Purmojärvellä. 9-vuotias Iiris Paasonen marssii kepparitalliin, joka on entinen grillikota, antaa hevosille rehua ja sukii niitä.

– Olen harrastanut keppareita kauan, mutta ratsastan myös omalla ponillani, hän kertoo.

Hän esittelee keppihevoslaumansa, joista yksi jopa ääntelee. Hirnumisen ja laukkaamisen ääniefekti saa keppihevosen kuulostamaan lähes oikealta. Tarvikkeita on olemassa joka lähtöön: kypärän lisäksi keppihevosille voi hankkia loimia, riimuja ja suitsia. Harrastukseen ei kuitenkaan tarvitse kuluttaa isoja summia, jos on kätevä käsistään. Iirikseltäkin löytyy neljän ostokepparin lisäksi itse tehty heppa, jonka pää on vanulla täytetty villasukka, johon on silmiksi ommeltu napit.

Iiriksen äiti Minna Paasonen kertoo, että tytär on harrastanut keppihevosesteratsastusta useita vuosia.

– Lapselle tämä on hyvä tapa opetella vastuuta hevosten hoidosta. Laji sopii myös allergisille.

Esteiden yli loikkaamisen hoitaa tässä lajissa ratsastaja. Kauhavan Ratsastusseura järjestää esteratsastuskilpailujen yhteydessä usein myös keppihevosestekilpailuja. Virallisia mestaruuksiakin lajissa ratkotaan.

– Lajissa on samat säännöt kuin oikeissakin estekisoissa. Esteitä on jopa 110 senttimetriin asti. Laji vaatii nopeutta ja radanlukutaitoa. Kilpailuista voi voittaa ruusukkeita ja esinepalkintoja. Harrastajien ikäjakauma on 3-4-vuotiaista noin 15-vuotiaisiin.

Lajiin voi tutustua paikan päällä tällaisissa kisoissa, mutta Paasonen vinkkaa, että Kortesjärven hevosjalostusyhdistykseltä ja Kauhavan Ratsastusseuralta esimerkiksi yhdistykset voivat lainata maksutta tapahtumiinsa esteitä ja keppihevosia. Tietoa lajista löytyy muun muassa Suomen Keppihevosharrastajat ry:n nettisivuilta. Netissä on myös paljon erilaisia videoita, joita harrastajat ovat julkaisseet.