Tilaajalle

Kauhavan yhtenäiskoulun altistuneista todennettu tähän saakka yksi koronapositiivinen, kouluun menty oireisina syysloman jälkeen

Kauhavan yhtenäiskoulun oppilaita kahdelta luokalta on altistunut koronavirukselle maanantaina 25.10. Vararehtori Tiina Luoman mukaan kaikki altistuneet ovat etäkoulussa tämän viikon.

– Karanteeniin asetetaan vain muutamia oppilaita. Karanteeni kestää 4.11. asti, Luoma kertoo.

Luoman mukaan tilanne havaittiin koulussa nopeasti. Luoman arvion mukaan testeihin on menty vasta sen jälkeen, kun hän viestitti maanantaina koteihin mahdollisesta altistumisesta koulussa torstaina ja perjantaina ennen syyslomaviikkoa.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Heidi Ojala arvioi, että oppilailla on saattanut olla oireita jo ennen syyslomaa.

– Testiin on hakeuduttu vasta syysloman jälkeen, eli huomattava viive on ollut testaukseen tulemisessa, hän toteaa.

Ojalan mukaan oppilaista on tähän saakka todennettu yksi koronapositiivinen.

– Tällä viikolla tietysti testataan. Lähialtistuneet, lähikontaktit menivät karanteeniin, mutta koko luokka toki testataan oireista riippumatta, hän selvittää.

Vararehtori Luoma harmittelee, että on unohdettu, ettei kouluun saa tulla sairaana.

– Jos tulee koronaan viittaavia oireita, pitää hankkiutua testiin. Koulussakin on huomattu, että täällä on tosi paljon räkäisiä ja yskiviä lapsia puolikuntoisina. Koronan suhteen eletään vähän kuin vapaasti, mikä on ikävä asia. Kun on syyslomaviikko menty vapaasti pitkin maakuntaa, toki tartuntoja on voitu levittääkin, hän pohtii.

– Sairastetaan kotona ja mennään testeihin aktiivisesti tarpeen mukaan, Luoma tiivistää koulun toiveen.

Lehteen viestittänyt kertoo vanhempien pelkäävän, tuleeko Kauhavan yhtenäiskoulun altistumisesta yhtä paha tilanne kuin mikä on Lappajärven yhteiskoulussa. Lappajärven laaja koronatartuntojen ketju sai alkunsa alaluokkalaisten yökoulusta.

– Lappajärvellä on tosi paha tilanne, Luoma toteaa.

– En osaa sanoa, mitä tästä nyt tuleman pitää, mutta vanhempien pitäisi hoksata pitää lapset sairaana kotona. Täällä koulussa kuitenkin ollaan pienessä tilassa, lähellä toisiaan. Koulukeskuksen pienuus tulee tällä kohtaakin vastaan.

Vanhemmat ovat aiemminkin viestittäneet toimitukseen huoltaan siitä, että lapset ovat Kauhavan uudessa koulukeskuksessa erittäin ahtaasti.

– Se on totta, Luoma myöntää.

– Ja tämä luokka on varmaan vielä niitä ahtaimpia, 25 oppilasta samassa tilassa.

– Jakotiloiksi tarkoitetuista luokkien sisäauloista on pitänyt tehdä luokkia. Nämä syvennykset ja aulatilathan on tarkoitettu sellaisiksi, että tilaa on mahdollista jakaa pieniin osioihin. Niissä nyt pitää vain opettaa vielä monta vuotta.

Marianne Lähde