Kauhavan oma omenapuu Ahvenanmaalla tuotti noin 10 kilon sadon

Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset lahjoittivat jokaiselle Suomen kaupungille omenapuun. Kauhavan puun satoa on alettu korjata, ja tarkoituksena on valmistaa siitä tuorepuristettua omenamehua.

Kauhavalaisten nimikkopuu sijaitsee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Viljelijät kertovat, että satoa saatiin tänä vuonna hyvin ja sadonkorjuuseen ryhdyttiin normaalia aiemmin.

– Lämpimän kesän ja alkusyksyn ansiosta sato valmistui ajoissa ja hedelmiä saatiin runsaasti, noin 10 kiloa, viljelijä Anna Alm kertoo.

Öfvergårdsin maatila tunnetaan erityisesti omenamehuista, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

– Saimme paljon erilaisia ehdotuksia, mitä omenoista voisi valmistaa aina hillosta omenapiirakkaan. Päädyimme tuottamaan sadon antimista omenamehua, Visit Ålandin viestinnästä vastaava myynti- ja projektipäällikkö Niko Micklin paljastaa.

Kauhavan nimikkopuun omenoista valmistettua mehua toimitetaan ensimmäinen kolmen litran erä kaupunginjohtajalle ennen joulua, ja kukin kaupunki saa päättää itse, mitä mehulla tekee. Toinen erä mehusta luovutetaan kaupunginjohtajalle Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlien yhteydessä 9.6.2022.

– Ensimmäisestä omenamehuerästä kaupunki voi halutessaan järjestää vaikka arvonnan sosiaalisessa mediassa tai sitten sillä voi palkita vaikka ansioituneen kaupunkilaisen, Micklin vinkkaa.