Kauhavan museoissa on paljon nähtävää

Kauhavan museotoimenjohtaja Hanna Rieck-Takala on tyytyväinen museoiden kesän kävijämääriin, vaikka ne jäivät pienemmiksi kuin normaalikesinä.

Suomen jääkärimuseo Kortesjärvellä on avoinna tiistaista sunnuntaihin 9. elokuuta saakka ja sen jälkeen tiistaisin ja perjantaisin. Kauhavan puukko- ja tekstiilimuseo, jossa on esillä Lankavan 95-vuotisnäyttely, on avoinna pääkirjaston aukioloaikoina.

Jos museokierrokselle mielii, kannattaa olla asialla tänä viikonloppuna, sillä Kortesjärven Markin museo, Alahärmän kotiseutumuseo, Ylihärmän kotiseutumuseo ja Häjyylyperinteen keskus sulkevat ovensa sunnuntaina 2. elokuuta. Häjyylyperinteen keskuksessa on mahdollisuus katsoa Jalmari Lahdensuon ohjaama 106 minuutin mittainen mykkäelokuva ”Pohjalaisia” vuodelta 1925.

– Ajatuksena oli muistuttaa, että Kauhava on elokuvakaupunki. Pohjalaisia-elokuva pohjautuu Artturi Järviluoman tekijännimellä julkaisemaan samannimiseen näytelmään vuodelta 1914. Teoksen on katsottu perustuvan laajasti alahärmäläissyntyisen Anton Kankaan (1876 -1904) näytelmäkäsikirjoitukseen Härmäläisiä. Kangas oli myös aktiivisena nuorisoseuramiehenä perustamassa Alahärmän nuorisoseuraa, Rieck-Takala kertoo.

Outi Rantala