Kauhavan ja Evijärven yhteisen varautumisen johtoryhmän puheenjohtaja Piia Kujala: ”Meillä on erityinen huoli lapsiperheistämme”

Kauhavan kaupungin ja Evijärven kunnan yhteinen varautumisen johtoryhmä kokoontui eilen torstaina. Ryhmän puheenjohtaja Piia Kujala, mitä asioita kokoontumisessa käsiteltiin?

– Käytiin läpi tämänhetkinen tilanne, ihan perustiedot, mitä on kummassakin kunnassa tehty. Asiat olivat aika pitkälle samoja, mitä on jo lehdessäkin ollut, Kujala kertoo.

– Keskusteltiin aika paljon koulujen tilanteesta, esimerkiksi siitä, miten etäopetus on lähtenyt käyntiin.

Muuttunut tilanne näkyy Kujalan mukaan jo kuntayhtymässä. Etelä-Pohjanmaalla useat yritykset ovat ilmoittaneet lomautuksista ja yt-neuvotteluista. Suurin osa Kauhavan alueen koululaisista on ollut etäopetuksessa keskiviikosta 18.3. alkaen.

– Perheiden toimeentuloon tullut muutoksia yllättäen, kun lomautus on voinut tulla hyvinkin nopealla temmolla. Kun lapset ovat kotona, toimeentuloasioihin saattaa vaikuttaa sekin, kun lapselle ei olekaan kouluruokaa tarjolla. Meillä on aika paljon huolta erityisesti meidän lapsiperheistämme, mutta toki myös muista, Kujala toteaa.

Kaksineuvoisesta toivotaan, että vanhemmat eivät jäisi murheiden kanssa yksin.

– Toivomme, että vanhemmat ovat matalalla kynnyksellä yhteydessä kouluun, jos opinnot eivät kotona suju.

Meihin voi olla yhteydessä, jos taloushuolet ovat aivan akuutit.

Kaksineuvoisessa yhteys kuuluu ottaa sosiaalipalveluihin.

– Jos on pelkkää toimeentuloasiaa, silloin yhteys aikuissosiaalityöhön. Jos on lasten hoitoon tai muuhun perhetilanteeseen liittyvää, siinä tapauksessa yhteys lasten ja perheiden sosiaalityöhön.

Kujala kertoo, että Kaksineuvoisen nettisivulle (www.kaksineuvoinen.fi) on tulossa tänään asiasta tarkka ohjeistus puhelinnumeroineen.

Varautumisen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi viikon perjantaina 27.3.

– Ellei sitten tarvetta ilmene jo ennemmin, jos epidemia tulee alueelle selkeästi, Kujala lisää.

Ryhmässä on edustus Kauhavalta ja Evijärveltä. Puheenjohtaja on kuntayhtymän vt. johtaja Piia Kujala, sihteerinä on hallintojohtaja Liisa Salo, muut jäsenet ovat ylilääkäri Heidi Ojala, Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio, Evijärven kunnanjohtaja Teemu Kejonen sekä Evijärven kunnan sivistystoimen johtaja Päivi Lappinen.

Marianne Lähde