Kauhavalla syntyi ryhmä 32: Keskusta, kokoomus ja demarit liittoon vastapallona ps-ryhmän ja KD:n kihlaukselle, puheenjohtajuudet sovittu keskustalle ja kokoomukselle

Kauhavan Keskustan, Kokoomuksen ja Sosialidemokraattien valtuustoryhmät ovat kokoontuneet perjantai-iltana ja muodostaneet teknisen vaaliliiton. Ryhmä tiedotti asiasta tänään lauantaina aamusta.

Näiden kolmen puolueen 32 valtuutetun yhteismäärä tuo liittoumalle selvän enemmistön Kauhavan kaupungin 43:sta valtuustopaikasta.

Ryhmä 32:n neuvotteluiden tuloksena on, että kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija menee kokoomukselle ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valitaan jatkamaan keskustan edustaja.

Komiat-lehden tietojen mukaan valtuuston nuijan varressa on alkavallakin valtuustokaudella kansanedustaja, kokoomusvaltuutettu Janne Sankelo ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana työtään jatkaa kaksi vuotta tehtävää hoitanut keskustan Teemu Hakala.

– Nimistä ei ole vielä keskusteltu, vaalivoittaja keskustan Kauhavan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Annukka Annala toteaa lyhyesti tahollaan.

Hänen mukaansa perustetulle ryhmälle on tärkeää, että ”Kauhavan kehittäminen jatkuu vakaana”.

– Edessä ovat haasteelliset muutoksen vuodet koko kuntakentällä, ei vähiten tulossa olevan sote-uudistuksen vuoksi. Keskusta haluaa taata määrätietoisen ja vahvan päätöksenteon ja asioiden varman eteenpäin viemisen, Annala perustelee.

– Neuvottelutulos oli kokoomuksen kannalta erinomainen. On ilo lähteä tekemään hyvää ja tiivistä yhteistyötä rakentavassa hengessä tämän ryhmän kanssa, luonnehtii Kokoomuksen Kauhavan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Veli-Matti Lillbacka.

– Ryhmä 32 haluaa oikeasti kehittää Kauhavaa sellaiseen tulevaisuuteen, jossa Kauhavan demarit haluaa olla ehdottomasti mukana, sanoo puolestaan Kauhavan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Matias Peltonen.

Annalan, Lillbackan ja Peltosen mukaan vaaliliitolla taataan myös kuntavaalien 13. kesäkuuta 2021 vaalituloksen kunnioittaminen sekä huolehditaan tasapuolisesta päätöksenteosta.

– Nyt, kun olemme sopineet puheenjohtajiston kärkipaikat, neuvottelut jatkuvat muiden paikkojen osalta lähiviikkoina, Annala kertoo.

Ryhmä 32:lle syntypaineet loi se, että Kauhavan perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tiedottivat kuluneen viikon keskiviikkona perustamastaan vaaliliitosta. Liitto syntyi KD:n aloitteesta. Kauhavan Perussuomalaisten puheenjohtaja Risto Mattila Mattila kertoi viikolla perussuomalaisten tavoittelevan kaupunginvaltuuston puheenjohtajuutta, valtuuston ja hallituksen varapuheenjohtajuutta sekä koalitiolle jonkun lautakunnan johtotehtävää.

Yhden valtuustopaikan kuntavaaleissa menettänyt KD hakee vaaliliitolta pääsyä kaupunginhallitukseen koko valtuustokaudeksi.

Sekä ryhmä 32:n että ps-ryhmän ja kristillisten vaaliliitot ovat voimassa paikkaneuvottelujen ajan, kunnes elokuussa ensi kertaa kokoontuva uusi kaupunginvaltuusto päättää keskeisimmistä luottamuspaikoista.