Kauhava tarvitsee jälleen kuntien harkinnanvaraista köyhäinapua

Kaupunki hakee elokuun loppuun mennessä kahta (2) miljoonaa euroa kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta kuluvalle vuodelle, jos Kauhavan kaupunginhallitus näin 17.8. kokouksessaan päättää. Tätä niin sanotun kuntien köyhäinavun hakemista kaupunginhallitukselle esittää kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Kaupungin viime vuoden tilinpäätös oli 6,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kuluvan vuoden talousarvio on 3,2 miljoonaa euroa alijäämäinen, lisähaastetta talouteen tuo koronapandemia.

Kaupungin taseessa on ylijäämää 2,4 miljoonaa euroa eli 52 euroa asukasta kohden. Tämä ylijäämäpuskuri kuitenkin syödään vuonna 2020 ja kaupungin tase on vaarassa painua alijäämäiseksi.

Kunnan valtionosuutta voidaan korottaa harkinnanvaraisesti ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten talousvaikeuksien vuoksi.

Sen ehtona on, että kunnalla on hyväksytty suunnitelma taloutensa tasapainottamiseksi. Kauhavan kaupunki on vähentänyt 35 henkilöä yt-neuvottelujen seurauksena.

Harkinnanvaraisen valtionosuuden korotukseen on käytettävissä koko maassa 60 miljoonaa euroa.

Kauhava haki köyhäinapua myös muun muassa vuonna 2019, jolloin sitä myönnettiin 21 kunnalle. Kauhava ei ollut tuolloin saajien joukossa.