Kauhava etsii kasvua yhdessä seudun muiden kuntien kanssa

Seinäjoen kaupunkiseudun kunnat tiedottivat viime viikolla, että kunnilla on yhteinen huoli seudun kasvun jatkumisesta. Isoin pulma alueella on Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäen mukaan työvoiman saanti.

– Seudulla on yli tuhat avointa työpaikkaa. Oma työvoimavarantomme on hyvin niukka. Tarvitsemme nopeasti työvoimaa kasvaviin yrityksiimme. Myös eri yhteisöissä ja kunnissa on avoimia tehtäviä, kertoo Rasinmäki.

Kaupunkiseudun kahdeksan kuntaa, Seinäjoki, Ilmajoki, Kuortane, Kurikka, Kauhava, Alavus, Isokyrö ja Lapua ovat yksimielisiä siitä, että tilanne vaatii välittömiä toimenpiteitä.

– Yritysten osaavan työvoiman saannin turvaaminen on tehtävä, josta meidän on kannettava vastuu. Kuntien on myös panostettava rekrytoinnin tukemiseen ja kaikkiin toimenpiteisiin, mitä tilanteen korjaaminen vaatii, toteaa Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski.

Seinäjoen kaupunki ja kehitysyhtiö Into Seinäjoki ovat jo käynnistäneet Töihin Seinäjoelle -kampanjan. Kunnat haluavat vastaavaa toimintamallia koko kaupunkiseudun kattavana.

Kuntien yhteinen haaste on myös alueen väestökehitys. Seinäjoki kasvaa voimakkaasti, muut eivät.

– Olemme tyytyväisiä kasvulukuihimme, mutta haluamme koko maakunnan väestökehityksen positiiviseksi, sanoo Rasinmäki.

Kaupunkiseudun kunnat käynnistävät laajan muuttoliikeselvityksen, jossa haetaan muuttajilta itseltään sekä tilastoista ja vertailualueilta tietoja muuttoliikkeestä.

– Emme tyydy vain tiedonhankintaan, vaan haemme myös yhteisiä keinoja ja toimintatapoja, joilla teemme alueestamme entistä houkuttelevamman, kertoo Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Lumion mukaan Kauhava on kuntien kasvuhankkeessa aktiivisesti mukana.

– Meidän on löydettävä yhteiset toimintamallit myös matkailun edistämiseen kaupunkiseudun ja maakunnan kuntien kesken. Ja samanaikaisesti myös oltava avoimia laajemmalle matkailun edistämiselle, toteaa Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

Seinäjoen kaupunkiseudun kunnat jakavat yhteiset tavoitteet keskeisissä liikenne-, koulutus- ja terveydenhuollon kehittämishankkeissa. Kaupunkiseutu haluaa vahvistaa edunvalvontaansa ja nostaa seudun painoarvoa yhteisesti toimien.

Seinäjoen kaupunkiseudun kunnat ovat kuluneen syksyn aikana kokoontuneet yhteisiin keskusteluihin Seinäjoen kutsumana.

Aloitettua yhteistyötä on tarkoitus jatkaa entistä tiiviimmällä vuoropuhelulla ja yhteisten tavoitteiden edistämisellä.