Kauhava Air Show´ssa taivaan valloittavat ilmavoimien kovimmat koneet, Hornet-seuraajaehdokkaat, helikopterit, harrasteilmailijat ja siviilitaitolentäjät, mittavassa maanäyttelyssä mukana myös maavoimat

Vuosina 1945-2012 Kauhavan lentokentällä juhlittiin Lentäjien Juhannusta. Nyt siellä vedetään ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen Suomen Ilmailuliiton (SIL) vuotuinen lentonäytös. Elokuun viimeisenä viikonloppuna 29.-30.8. lauantaina kello kymmenestä alkaen LSK:n alueella tarjotaan monipuolinen kattaus harraste- ja ammattilentämisen parasta näytettävää.

– Sama tarjonta nähdään Kauhavan taivaalla myös sunnuntaina, mikä on hieno asia, näin sen pääsevät näkemään ja kokemaan myös ne perheet ja kävijät, joilla on esimerkiksi ylioppilasjuhlia lauantain ohjelmassa, kertoo pr-vastava Kari Janhunen.

Kauhavan kenttä on ollut pelkästään harrasteilmailijoiden käytössä viimeiset viisi ja puoli vuotta. Kenttä on nyt tarkastettu ja hyväksi havaittu myös sotilasilmailuun. Virallinen päätös tuli Suomen ilmavoimien sotilasviranomaisyksiköltä toukokuussa.

– Tämä oli tärkeä tieto, sillä paikalle pääsevät nyt niin omien ilmavoimien kovimmat koneet Hornetit ja Hawkit kuin myös Hornetin seuraajaehdokkaiden koneet. Kaikki viisi lupasivat jo hyvissä ajoin tulla näytöksemme vetonauloiksi. Jännityksellä odotamme, mitä kaikkea he tuovat näytille, kertoo Janhunen.

Kauhava Air Show 2020 koostuu lentonäytöksestä sekä laajasta maanäyttelystä.

– HX-tarjoajilla on omat alueensa, mutta esille tulevat myös Suomen Ilmailuopisto Porista sekä tietysti tapahtuman nimen omistaja SIL.

Puolustusvoimista mukana ovat Maavoimat ja Ilmavoimat.

– Maavoimilta näemme ainakin NH-90- ja Hughes MD-500 –helikopterit. Rajavartiolaitos tuo paikalle Koala-kopterin ja Dornier-valvontakoneen.

Janhunen kertoo, että lentonäytös alkaa Alavuden ilmailukerhon laskuvarjohypyllä, jossa paikalle tuodaan suuri Suomen lippu.

– Sitten näemme radio-ohjattavia lennokkeja. Kauhavan omat harrasteilmailijat Ilmasotakoulun lentokerhosta esittävät osastotaitolentoa moottorivarjoliitimillä sekä taitolentoa purjelentokoneella. Ohjelmassa on myös historiallisia koneita soolona ja osastonakin – pakko nähdä: Tiger Moth, Stieglitz, kaksi ihan erinäköistä Viimaa. Suomen paras siviilitaitolentoryhmä Arctic Eagles vetää upean show´n. Suomen taitolentomaajoukkueestakin olemme saaneet pari kaveria mukaan.

– Yksi näytöksemme johtoteemoista on sotilaslentokoulutus Kauhavalla kautta aikain. Sen historiaa edustavat Stieglitz, Viima, Tiger Moth, Safirit ja Fougat. Nykyisyyden tarjoaa Ilmavoimat tuomalla Vinka- ja Hawk-soolot sekä tulevaisuutta edustavan Grobin.

Jykevät suihkukoneet ovat monelle parasta antia.

– Olemme kutsuneet mukaan hävittäjätarjokkaat. Ranskan Rafale lentää Suomessa ennen näkemättömän esityksen, sillä aiemmin sieltä on tullut pari, nyt vauhdikas soolo. Ruotsin Flygvapnet on kertonut esiintyvänsä Gripen C:llä. Vikkelä vehje sekin. Ja totta kai, sooloesitykset kruunaa oma Hornet.

Osastolennot ovat lentonäytösten suola.

– Meillä on ennen näkemätöntä mova-liitimillä Lentävät Lauttamukset ja IPE, Suomen paras siviiliryhmä Arctic Eagles, Suomen Ilmavoimien historiaa kunnioittavat Woikosken Safirit ja Fouga-pari sekä Moth-Stigu-Viimat-osasto, Suomen Ilmavoimien nykyajan huiput Midnight Hawks. Kirsikkana kakussamme on RAF:n maailmankuulu Red Arrows. Redsit kävivät viimeksi Kauhavalla vuonna 2006. Koska korona on perunut kaikki muut Euroopan näytökset, voidaan sanoa, että olemme onnekkaita.

Katselualuetta on yli 200 hehtaaria.

– Väljää on. Esteetön näkyvyys on taattu joka kohdasta esiintymistaivaalle. Maanäyttelyalueella on paljon ihmeteltävää ja taivaalla tehdään taikuutta. Ruokaa ja juomaa myydään myös, joten nääntymään ei kukaan pääse. Sanomatta lie selvää, mutta sanotaanpa kuitenkin, että hygieniasta huolehdimme tavanomaista tarkemmin. WC:t ovat väljästi ja niitä siistitään usein, Janhunen lupaa.