Kansalaisopisto ottaa käyttöön etäopetuksen keinoja

Valtioneuvoston maanantainen linjaus koulutustoiminnan lakkauttamisesta 18.3. ja 13.4. väliseksi ajaksi koronaviruksen takia vaikuttaa suoraan myös Järvilakeuden kansalaisopiston toimintaan. Rehtori Leea Keto kertoo, että 80 opettajaa joutui keskeyttämään työnsä ja tuhannet opiskelijat Kauhavalla, Evijärvellä ja Lappajärvellä jäävät ilman lähiopetusta.

Opiston toimiston väki siirtyy maanantaista 23.3. alkaen pääsääntöisesti etätöihin, eikä toimistossa asiointia suositella. Henkilöstön tavoittaa normaalisti puhelimitse ja sähköpostitse.

– Opistolla ei kuitenkaan lyöty hanskoja tiskiin vaan parhaillaan suunnitellaan korvaavia keinoja jatkaa opetusta etäopetuksena. Monet virtuaalisen yhteydenpidon kanavat, esimerkiksi Skype, WhatsApp ja Teams, valjastetaan nyt luovasti kurssien käyttöön, Keto sanoo.

– Valitettavasti ihan kaikkia kursseja ei ole mahdollista toteuttaa etäopetuksena. Kurssien opettajat ovat itse yhteyksissä kurssilaisiin mahdollisen etätoteutuksen tiimoilta.

Kedon mukaan perinteiset kevättapahtumat ja -näyttelyt joudutaan melko varmasti perumaan, mutta virtuaalisuus voi tarjota niihin uusia ratkaisuja.

– Viime syksynä käynnistynyt taiteen perusopetus teatteritaiteesta lapsille ja nuorille yleisen oppimäärän mukaan toteutetaan etäopetuksena suunniteltujen tuntimäärien ja opetussuunnitelman mukaisesti.

Keto toteaa, että tällaisena poikkeuksellisena aikana sosiaalisten kontaktien, harrastamisen ja itsensä kehittämisen merkitys korostuu.

– Toivommekin, että opiskelijat ottaisivat virtuaalisen etäopetuksen ennen kaikkea positiivisena haasteena, joka mahdollistaa uudenlaisen yhteisöllisyyden ja osallistumisen.