Kansainvälisen tason kansanmusiikkiyhtye Baltic Crossing esiintyy perjantaina Voltissa

Suomalais-tanskalais-englantilainen pohjoiseurooppalaisen kansanmusiikin yhtye Baltic Crossing saapuu Suomeen kiertueelle uuden levyn kanssa. Viikon mittainen kiertue ulottuu pääkaupunkiseudulta aina Äkäslompoloon saakka. Voltin kotiseututalolla Alahärmässä yhtyettä kuullaan perjantaina 12.4. kello 19.

Baltic Crossing kävi levyttämässä juhla-albumin Belfastissa Pohjois-Irlannissa, ja levyn rytmikkyydessä ja dynaamisuudessa on hyvin kuultavissa yhtyeen vuosikausien yhteinen taival. Carry On Crossing -levyllä yhtyeen vankka perinnetietoisuus yhdistetään nykykansanmusiikin kiemuroihin tavalla, joka antaa riehakkaasta livebändistä entistä sävykkäämmän ja monipuolisemman kuvan unohtamatta energisyyttä ja pilkettä silmäkulmassa, jotka ovat edelleen vahvasti läsnä.

Perustamisestaan saakka aktiivisesti esiintynyt Baltic Crossing on vuosien saatossa raivannut itselleen paikan eurooppalaisen kansanmusiikin eturivistä. Yhtye on tehnyt lukuisia kiertueita ja konsertointeja Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa - merkittävimpänä saavutuksena voidaan pitää valintaa European Concert Hall Organisationin (ECHO) Rising Stars -konserttisarjaan kautta aikojen ensimmäisenä kansanmusiikkiyhtyeenä sekä The Tune Machine -levyn valintaa BBC Radio 3:n kuukauden levyksi.

Yhtyeessä musisoivat lukuisista kotimaisista ja kansainvälisistä yhteyksistään tunnetuksi tulleet kaustislaislähtöiset multi-instrumentalistit Antti Järvelä ja Esko Järvelä. Heidät tunnetaan Baltic Crossingin ohella mm. yhtyeistä Frigg, JPP, Tsuumi Sound System ja Teho sekä yleisemmin laaja-alaisesta ja merkittävästä työstään kansanmusiikin kentällä.

Härmäläistynyt Antti Järvelä on toiminut mm. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien taiteellisena tuottajana oman taiteellisen työnsä ohella. Lisäksi hän ohjaa valtakunnallisesti suurinta pelimanniorkesteria Orivesi All Starsia.

Esko Järvelä opettaa keikkakiireidensä lomassa Sibelius-Akatemiassa ja toimii Keravalla järjestettävän TE!Fest-kansanmusiikkitapahtuman taiteellisena johtajana.

Baltic Crossingin englantilaiset jäsenet Ian Stephenson (kitara ja 2-rivinen haitari) ja Andy May (northumbrialainen säkkipilli, piano) ovat myös alansa huippuja kotimaassaan. He molemmat opettavat Newcastlen yliopistolla Folk and Traditional Music BMus Honours -ohjelmassa ja ovat esiintyneet ympäri maailmaa mm. yhtyeidensä KAN, Kathryn Tickell Band ja Jez Lowe & The Bad Pennies kanssa.

Tanskalainen Kristian Bugge (viulu) on moneen kertaan palkittu tanskalaisen perinnemusiikin taitaja, joka tunnetaan mm. yhtyeistään Habadekuk ja Gangspil sekä yhteistyöstään edesmenneen haitaristin Karl Skaarupin kanssa.