Tilaajalle

Kankaan kamarikirjasto uhkaa jäädä kodittomaksi

Ylihärmän Kankaan kamarikirjasto toimii tällä hetkellä entisessä Steelparkin konttorissa, mutta rakennuksen omistava Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy on kehottanut siitä valmistautumaan muuttoon.

– Lämmityskanaali vuoti keväällä, ja ilmoitimme, että katsoisivat kirjastolle uutta paikkaa. Kun sitä ei heti löytynyt, vuoto korjattiin väliaikaisesti, että pääsevät talven yli, yhtiön toimitusjohtaja Hannu Ristaniemi kertoo.

Toimisto oli aiemmin Kauhavan kaupungin omistuksessa. Vuonna 2014 kaupunki luovutti sen tytäryhtiölleen, josta tuli samalla kirjastoa ylläpitävän Kankaan Kirja ja Kunto ry:n vuokraisäntä.

– Yhdistyksellä on osa rakennuksesta nimellisellä vuokralla. Summa on niin pieni, ettei se millään kanna. Lämmitettävää on kuitenkin 320 neliötä, eikä muita vuokralaisia ole, Ristaniemi perustelee yhtiön suunnitelmia.

Hänen mukaansa tarkoitus on jättää rakennus tämän talveen jälkeen kylmäksi ja purkaa jossain vaiheessa.

Mitä jos kirjastolle ei löydy tiloja muualta?

– Sitten meidän täytyy keskustella uudestaan, mutta emme voi jatkaa niin, että korjaamme rakennuksen isolla rahalla ja vuokraamme sen nimellisellä vuokralla. Osakeyhtiönä emme voi niin tehdä ilman omistajan eli kaupungin ohjausta, Ristaniemi sanoo.

Vaihtoehtoa nykyisille huoneille Kauhavan Yrityskiinteistöillä ei Ristaniemen mukaan ole tarjota.

– Ikävä juttu, jos tämä tästä menee, huokaisee kamarikirjaston hallitukseen kuuluva Marjatta Yliluoma, Kankaankylän kirjastotoiminnan kantava voima.

Hän ja hallituksen puheenjohtaja Lisbet Luomaluhta sekä jäsenet Tellervo Luoma ja Anna-Maija Alatalkkari uhkuvat huolestaan huolimatta taistelutahtoa.

– Putki on korjattu ja lämmöt saatu, kyllähän tämä taas näyttää paljon valoisammalta, Alatalkkari toteaa toiveikkaana.

Uusi tukikohta kirjastolle, sen palveluita täydentävälle kuntosalille ja pakohuoneista sovelletulle pulmahuoneelle olisi hallituksessa istuvien mukaan kiven alla. Kun yhteydenotto rakennuksen omistajalta tuli, he kävivät läpi kaikki mahdollisuudet, esimerkiksi kyläseuran käytössä olevan Tempauksen.

– Tempaus on kyllä ihan viimeinen vaihtoehto, Luoma tuumaa.

– Siellä on pallokentät ja näyttämö. Hyllyt pitäisi sijoittaa seinille ja kirjat eristää jotenkin, kun pelataan vaikka lentopalloa. Muutenhan ne putoilisivat lattialle, Alatalkkari tarkentaa.

Kankaan kamarikirjasto, jonka tulevaisuus nyt on vaakalaudalla, avasi ovensa kesällä 2009. Kuntaliitoksen jälkeen kaupunki oli sulkenut Kankaan sivukirjaston sillä perusteella, että muissakaan kylissä ei ollut vastaavaa.

– Kirjastoa varten perustettiin ensin yhdistys, Kankaan Kirja ja Kunto ry. Kun saatiin tilat, kannettiin sisään kaupungin jättämät 500 vanhaa kirjaa, Yliluoma muistelee.

– Sitten alkoi kova lahjoitusbuumi. Ihmiset toivat kuolinpesien kirjoja ja omiaan, joita eivät enää lukeneet, Alatalkkari kertoo.

Tällä hetkellä Kankaan kamarikirjastossa on lähes 9000 kirjaa ja lehdet sekä elokuvat päälle.

– Lahjoituksia tulee edelleen, mutta valitettavasti emme voi ottaa enää kaikkia vastaan, koska tila loppuu, Yliluoma pahoittelee.

– Uutuuksia ostamme noin 300 eurolla vuodessa. Rahat tulevat pääasiassa jäsenmaksuista. Laitamme lapun jokaiseen savuun, ja ne maksavat, jotka maksavat, Alatalkkari selvittää käytäntöä.

Kahdeksanhenkisen hallituksen jäsenet pitävät kirjastoa auki maanantai-iltaisin puolitoista tuntia kerrallaan.

Kuntosaliin pääsee koodilla, pulmahuoneeseen ja geokätkölle puhelimitse sovittuna ajankohtana.

– Tämä on tällä hetkellä kylän ainoa kokoontumispaikka, kun ei ole kauppaa, postia eikä enää kouluakaan, Luoma perustelee, miksi kirjastoa tarvitaan.

– Tännehän ihmiset tulevat. Korona-aikana on toki ollut hiljaisempaa kuin normaalisti.

Asiakkaat poikkeavat kirjastoon pääasiassa Kankaalta, mutta esimerkiksi moni hellanmaalainenkin käy hakemassa sieltä lukemista.

Anu Nahkala